TUI fuseert met Britse concurrent

De Duitse reisonderneming TUI en het Britse First Choice gaan fuseren, onder de naam TUI Travel. Dit hebben ze vandaag meegedeeld. Het concern heeft een gecombineerde omzet, nu, van 17,5 miljard euro.

Het is de tweede grote Duits-Britse fusie op de reismarkt. Vorige maand kondigden het Duitse Thomas Cook en het Britse My Travel hun samengaan aan. TUI was al marktleider. TUI en First Choice verwachten de samenvoeging in het derde kwartaal van dit jaar rond hebben. De geschatte besparingen liggen rond de 146 miljoen euro. TUI laat zijn scheepvaartdivisie buiten de fusie.

TUI is in Nederland eigenaar van merken als Arke en Holland International en de gelijknamige reisbureaus. First Choice is onder meer eigenaar van de reiswebwinkels Go Best en Sunrise. Volgens een woordvoerder van TUI Nederland heeft de fusie vooralsnog geen consequenties voor de bedrijfsvoering in Nederland.

TUI krijgt een meerderheidsbelang van 51 procent in TUI Travel, First Choice 49 procent. Het hoofdkantoor komt in Londen, evenals de beursnotering. De bestuursvoorzitter van TUI, Michael Frenzel, wordt president-commissaris van TUI Travel. Peter Long, bestuursvoorzitter van First Choice, krijgt de dagelijkse leiding.

Op de beurzen van Frankfurt en Londen werd vandaag positief gereageerd op het fusienieuws. Het aandeel TUI steeg 10 procent in waarde. In Londen ging First Choice 9 procent omhoog.

Moederbedrijf TUI AG maakte vandaag ook, twee dagen eerder dan gepland, de jaarcijfers bekend. Het concern leed een nettoverlies van 893,3 miljoen euro, vooral door toedoen van de negatieve resultaten in de scheepvaart en afschrijvingen in Groot-Brittannië. De omzet steeg met 10 procent naar 20,5 miljard euro.

Vooruitlopend op het verwachte verlies kondigde TUI eind 2005 een sanering aan die 3.600 banen kost. Zo wil TUI zijn zeven luchtvaartmaatschappijen (waaronder Arkefly in Nederland) integreren tot één bedrijf. De fusie met First Choice zal waarschijnlijk ook gepaard gaan met verlies van arbeidsplaatsen, maar daarover wilden de bedrijven vandaag nog geen details bekendmaken.