Topwijn voor een hoop geld

Wat mag een fles wijn kosten die je koopt ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis? Het eerste stapje van je dochter, een belastingmeevaller, ter viering van de eerste lentedag of de vrijpartij van de eeuw. Voor de een is het met een supermarktrosé van drie euro al feest en voor de ander begint het pas gezellig te worden met een puissant dure fles champagne. Iedere gelegenheid heeft zo zijn prijs. Het is soms heerlijk om veel geld voor iets moois uit te geven. Het ontvangen van zo’n fles is overigens ook geen onplezierige aangelegenheid.

Aan de andere kant krijg ik vaak veel te dure flessen die werkelijk helemaal niets voorstellen. Slappe meuk waar de koper veel voor heeft betaald vanuit de misvatting dat een dure fles wel goed zal zijn. Dikke onzin natuurlijk, laat je nooit leiden door een prijs.

Dit keer echter werden wij tijdens een feestelijke aangelegenheid wel aangenaam verrast door een genereuze gever die flink in zijn buidel had getast. Hij kwam aan met een Argentijnse Encuentro 2003 van het huis Felipe Rutini. Holy cow, deze wijn bracht mij met raketsnelheid naar hogere sferen. Felipe Rutini was mij bekend van hun rosé Trumpeter Classic die je veel in de horeca tegenkomt, maar ik was nog niet op de hoogte van deze high-end-wijn.

Ik proefde Toscane en Bordeaux door elkaar. Een dikke vette wijn met chocolade, laurier, zwarte bessen en robuuste tannines, de kleur had iets weg van zwart bloed met een lichte vonkel. Aan de voet van het Andesgebergte worden de druiven, malbec en merlot (zie hier de Bordeaux-associatie) aangeplant. Veel zon overdag en lage temperaturen ’s nachts zorgen voor krachtige geconcentreerde druiven die gevoed worden met het smeltwater van de besneeuwde bergtoppen.

Nadat ze met de hand zijn geplukt, wordt het sap vijftien maanden in nieuwe vaten van Frans eikenhout gelagerd. Met een mooie 13,5 procent alcohol levert dit een intens gestructureerde wijn op. Volle grote glazen bij wild of rood vlees met kruidige vette sauzen of een portobello met knoflook en mooie olijfolie. Een hoop geld, 22 euro, maar het absoluut waard voor een topwijn op een leuk feestje.

De Nederlandse importeur is te vinden op www.walravensax.nl. Meer over de wijngaard op www.bodegalarural.com.ar/ingles

    • Cuno van 't Hoff