Tenor Ernst Haefliger (87) overleden

ROTTERDAM, 19 MAART. De Zwitserse tenor Ernst Haefliger, jarenlang de Evangelist in de traditionele Matthäus Passion van het Koninklijk Concertgebouworkest, is zaterdag op 87-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden in Davos. Haefliger, op 6 juli 1919 geboren in Davos, studeerde zang en viool in Zürich, waar hij ging werken bij de Opera. Tussen 1952 en 1972 was hij verbonden aan de Deutsche Oper Berlin, waar hij veel Mozart zong. In 1949 zong Haefliger onder dirigent Eduard van Beinum voor het eerst in Amsterdam in de Matthäus Passion, aanvankelijk alleen in de tenor-aria`s. Van 1953 tot en met 1973 zong hij de rol van Evangelist, die in 1965 op de plaat werd vastgelegd met dirigent Eugen Jochum. Haefligers vertolking van de Evangelist, ook in de Matthäus van Karl Richter in Duitsland, gold als exemplarisch, al werd hem in 1961 in het Algemeen Handelsblad verweten dat hij zong met `theatraal pathos`. Haefliger gaf in Amsterdam ook recitals met pianist Felix de Nobel.