Tefaf is blij met 13.000 bezoekers minder

De kunstbeurs Tefaf in Maastricht, die gisteren werd beëindigd, heeft in tien dagen 71.000 bezoekers getrokken. Dat is aanzienlijk minder dan vorig jaar, toen 84.000 mensen mensen de beurs bezochten.

Dit heeft Ben Janssens, voorzitter van The European Fine Art Fair (Tefaf), vanmorgen desgevraagd gemeld. „Deze daling van het bezoekersaantal was precies wat we hadden gehoopt”, zegt Janssens. „Het begon met al die bezoekers vorig jaar oncomfortabel te worden met lange rijen bij de parkeergarage, de entree, catering en de garderobe.”

Om de bezoekersstroom in te dammen verhoogde de Tefaf de toegangsprijzen van 40 naar 55 euro per persoon – inclusief de beurscatalogus. De toegangskaarten die deelnemende kunsthandelaren aan hun klanten kunnen geven werden zelfs drie keer zo duur. „Het ziet er naar uit dat onze maatregelen hebben gewerkt”, zegt Janssens.

Voor hoeveel geld er kunst is verhandeld, is nog niet bekend. „Het duurt soms maanden voordat handelaren de balans van de beurs hebben opgemaakt”, licht Janssens toe. In 2006 werd er voor ruim 500 miljoen euro verkocht. Volgens Janssens was de beurs dit jaar „een goed en solid” jaar. Het resultaat van zijn eigen handel was „minstens zo goed als vorig jaar”.

Een hoogtepunt van de beurs was voor Janssens de verkoop van een zeer zeldzame Chinese bronzen tapir uit de vierde eeuw voor Christus. De met goud en turkooizen ingelegde tapir is verkocht voor 9,23 miljoen euro. Dit is het hoogste bedrag dat ooit is betaald voor een Chinees brons. Een andere topper was het schilderij Parmi des roses van Pierre-Auguste Renoir dat al voor de opening was verkocht voor 45 miljoen dollar.

Een van de opvallendste bezoekers was de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi. Hij kocht onder meer het schilderij Het oordeel van Paris van de Italiaan Giovanni Odazzi.