Sterk Ajax zet fluwelen PSV te kijk in eigen huis

Huntelaar legt aan. „Ik heb het idee dat ik in dit systeem meer ruimte heb.” Foto Michael Kooren Ajacied Klaas Jan Huntelaar scoorde twee keer tegen PSV. Foto Michael Kooren PSV Ajax, foto Michael Kooren,Een felle Huntelaar scoorde twee keer tegen PSV Kooren, Michael

PSV 1 Ajax 5

Ruststand 0-2. 17. Huntelaar 0-1, 43. Sneijder 0-2, 67. Kluivert 1-2, 72. Huntelaar 1-3, 73. Gabri 1-4, 89. Perez 1-5. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 33.000.

Eindhoven, 19 maart. - Dertien jaar kon Ajax niet winnen van PSV in Eindhoven. Toen dat gisteren eindelijk een keer wel gebeurde was het meteen goed raak. Op ontluisterende wijze werd PSV voor eigen publiek in zijn hemd gezet. Ajax was zijn rivaal op alle fronten de baas: technisch, tactisch en fysiek. Dat laatste was opmerkelijk met een aantal ‘lichtgewichten’ in de ploeg. En het zat PSV-trainer Ronald Koeman dan ook buitengewoon dwars dat zijn team zich vrijwel vanaf de eerste minuut op dat gebied had laten aftroeven. „Er zijn trainers die er trots op zijn om de fairplay Cup te winnen, maar mij interesseert die trofee geen reet”, zei de aangeslagen Koeman. „We hebben Ajax met fluwelen handschoentjes aangepakt. Terwijl die ploeg op het randje van het toelaatbare speelde en er af en toe overheen ging. Ajax heeft vier gele kaarten gekregen en wij niet één. Dan heb je het niet goed gedaan.’’

De gelatenheid bij PSV was onverklaarbaar. Wellicht dat er sprake was van enige onderschatting veroorzaakt door de comfortabele positie op de ranglijst. Verder miste de landskampioen Alex en Kromkamp in de verdediging, die nu louter uit tamelijk onervaren (buitenlandse) spelers bestond. Voorin was de afwezigheid van Koné een aderlating.

PSV leek Ajax te willen verrassen met drie verdedigers, een sterk bezet middenveld van zes spelers en eigenlijk één spits in de persoon van Farfán. Maar Ajax, dat zoals vaker dit seizoen in moeilijke uitwedstrijden de rechterflank open liet en met twee spitsen opereerde (Babel en Huntelaar) stelde snel orde op zaken. Stam en Grygera namen Farfán voor hun rekening, Heitinga pakte op het middenveld Cocu op, de slordig spelende Afellay was voor Gabri en Ogararu hield zich op de flank bezig met het ongeleide projectiel Sun. Zo zat PSV in de tang, kon het slechts in de breedte spelen in plaats van de diepte en dat was vragen om moeilijkheden.

Ajax was beter in balans. De Amsterdamse ploeg heeft dit seizoen veel belangrijke wedstrijden met twee spitsen in zijn voordeel beslecht. Huntelaar verklaarde na afloop in de catacomben van het PSV-stadion dat dit systeem hem goed ligt. „Ik heb het idee dat ik meer ruimte heb”, aldus de goaltjesdief. Tevens concludeerde trainer Henk ten Cate dat Ajax met Davids in de gelederen sinds zijn komst in de winterstop nog niet heeft verloren. Als aanjager op het middenveld dwingt de pitbull de tegenstander tot snel handelen en dat was voor Sun en Afellay te veel gevraagd. Davids heeft niet meer het loopvermogen om steeds tot in het doelgebied te penetreren. Hoewel hij gisteren wel met een geweldige volley van grote afstand op de kruising schoot. De terug stuitende bal caramboleerde in het gezicht van doelman Gomes die groggy naar de grond ging.

Het was een van de vele vernederingen die PSV zich moest laten welgevallen. Na ruim een kwartier opende Huntelaar de score met een kopbal uit een corner van Sneijder. De spits heeft de gave bij een hoge bal voor het doel zich bijna ongemerkt en op het juiste moment los te rukken van een verdediger. Toch gaat hem dat in Nederland te gemakkelijk af. Koeman was er dan ook verbolgen over hoeveel ruimte Huntelaar en Babel kregen. „Da Costa en Salcido gaven Huntelaar te veel vrijheid”, bromde Koeman. „Daarom heb ik Simons op de plek van Da Costa laten spelen.” Koeman vond met name Babel „fantastisch spelen”. Rechtsback Alcides bleek in elk geval niet opgewassen tegen de snelheid van de linksbuiten.

Na de spectaculaire treffer van Sneijder kon PSV aanvankelijk even wat terugdoen. Uitgerekend invaller Kluivert scoorde tegen zijn oude liefde. Maar Ajax liep weer snel uit naar 1-3 toen Ten Cate rechtsbuiten De Mul inzette om via zijn snelheid te profiteren van de ruimte die PSV noodgedwongen achterin weggaf om voorin te kunnen pressen. Huntelaar tikte een voorzet van De Mul in en Ajax was toen ontketend. Gabri maakte 1-4 en zelfs Perez kreeg een aandeel in het doelpuntenfestijn. De Deen was de afgelopen dagen in opspraak gekomen door een bericht in De Telegraaf. Het ochtendblad meldde dat de ontevreden bankzitter Perez de sfeer zou verzieken. Volgens de aanvaller klopte de strekking van het stuk niet. „We hebben het er intern over gehad. Het is een kwalijke zaak dat een ploeggenoot dit heeft laten lekken. Ik ga niet op zoek naar de dader. Ik ben voetballer en geen misdaadverslaggever.”

De komende weken zal duidelijk worden of PSV zich herstelt van deze blamage of als een aangeslagen bokser naar het einde van de competitie strompelt. Het is in het voordeel van de Eindhovense ploeg dat de competitie volgend weekeind stilligt wegens interlandvoetbal. „Bovendien”, meent Ten Cate, „is vijf punten achterstand nog wel veel. Maar PSV heeft drie pittige uitwedstrijden voor de boeg en twee zware Champions-Leagueduels. Wij hebben in elk geval de druk weer opgevoerd.”

    • Erik Oudshoorn