Sotheby’s Nederland stopt met afzonderlijke fotoveilingen

De Amsterdamse vestiging van Sotheby’s wil stoppen met de jaarlijkse veilingen waarin uitsluitend fotografie wordt aangeboden. Dit meldt de site photoq.nl. In de toekomst wordt door het Amsterdamse veilinghuis nog wel fotografie verkocht, maar dan als deel van een veiling van moderne kunst of als onderdeel van een veiling van een particuliere verzameling.

Barbara Jonckheer, hoofd moderne en hedendaagse kunst van Sotheby’s, zegt op de site dat het internationale management van het veilinghuis de fotografieveilingen wil concentreren in New York en Londen. Sotheby’s Nederland was vanochtend onbereikbaar voor commentaar.

Volgens Jonckheer heeft deze beslissing niets te maken met het feit dat de fotoveiling van Sotheby’s afgelopen week in Amsterdam weinig heeft opgebracht. Het veilinghuis verkocht 189 foto’s voor 7 ton. Het overgrote deel van de foto’s had tussen de 1500 tot 3000 euro per stuk moeten opbrengen maar in veel gevallen werd deze prijs niet gehaald.

De foto met de hoogste opbrengst was een Rineke Dijkstra, het portret van een jongen in zwembroek bij Odessa dat voor 57.600 euro werd verkocht. Een portret van Clint Eastwood door Anton Corbijn bracht 18 duizend euro op, een internationaal veilingrecord voor de fotograaf.

Galeriehouder Willem van Zoetendaal, die niet op de veiling aanwezig kon zijn, vindt het een goed idee dat Sotheby’s haar veilingen voortaan in het buitenland houdt. „Er is niet genoeg belangstelling in Nederland voor fotografie. De groep mensen die foto’s koopt is veel te klein.”

Volgens Van Zoetendaal is er in New York en Parijs een veel grotere belangstelling. „Op een veiling in Parijs zit het bijvoorbeeld vol met Amerikanen.” Het aanbod van de veiling van afgelopen week had volgens hem elders meer opgebracht. „Er zat wat interessant werk bij van de Nederlandse fotograaf Gerard Fieret. Als ik Sotheby’s was had ik deze foto’s in het buitenland verkocht.”