Samsom flirt met de SP

Diederik Samsom (Foto Dijkstra) D.M. Diederik Samsom van de PvdA FOTO: Dijkstra Dijkstra bv.

Tweede Kamerlid Diederik Samsom (PvdA) denkt dat zijn partij op den duur kan samengaan met de SP. De SP is, zei Samsom zaterdag in Het Parool, ,,meer veranderingsgezind dan vroeger”. De PvdA kan weer veel leren van de SP, „die beter dan wij weet wat er leeft onder de bevolking”.

Samsom sprak op persoonlijke titel, zegt een woordvoerder van de PvdA. Maar de timing is opvallend. Volgens twee recente opiniepeilingen heeft de SP de PvdA ingehaald. Bureau Interview/NSS geeft de SP dertig zetels en de PvdA 27, als er nu verkiezingen zouden zijn. In een peiling van Maurice de Hond staat de PvdA op 27 zetels en de SP op 29.

De linkse samenwerking die Samsom bepleit, ligt juist op apegapen. Samsom maakt deel uit van het netwerk Een Ander Nederland, een groep politici van PvdA, SP en GroenLinks. „Progressief Nederland is toe aan een vruchtbare samenwerking”, schreven de initiatiefnemers in 2005. „Wij willen een ander Nederland, waarin niet de behoudzucht regeert, maar de nieuwsgierigheid.”

Morgen komt de groep weer bijeen. Het gesprek zal ook gaan over de vraag of het netwerk zichzelf niet heeft overleefd. De PvdA regeert nu met de ChristenUnie en het CDA en zal oppositie krijgen van de linkse broertjes. „De PvdA heeft ingewikkelde problemen op te lossen, maar daar zijn wij niet voor”, zegt voorzitter van de senaatsfractie Tiny Kox (SP), die ook deel uitmaakt van het linkse overleg.

De SP, zegt Kox, ziet niets in een fusie met de PvdA. „We zijn in de jaren dat de PvdA in de oppositie zat, meer naar elkaar toegegroeid. Maar we krijgen nu wisselende signalen van de PvdA. Ze zijn in een kabinet met twee christelijke partijen gaan zitten, en Diederik heeft het juist nu over samengaan met ons. Het komt wat schokkerig over. Fundamentele discussies moet je nooit laten afhangen van de toevallige kiezersgunst.”

Guus Valk

    • Guus Valk