RTL erkent: belspellen niet eerlijk

RTL Nederland geeft toe dat belspelletjes niet helemaal eerlijk gaan. RTL-directeur Fons van Westerloo heeft afgelopen zaterdag in het televisieprogramma Rondom 10 gezegd dat producent Endemol, van wie RTL de spelletjes afneemt, hiervoor verantwoordelijk is.

Als Endemol zich volgens Van Westerloo schuldig blijft maken aan misleiding van de kijkers, wil hij dit bedrijf als belspelproducent aan de kant zetten. Van Westerloo stelde in de uitzending van Rondom 10 dat deze week twee deelnemers aan belspelletjes ‘zijn belazerd’.

Afgelopen week kwamen de belspelletjes van RTL, SBS en Talpa onder vuur te liggen. RTL hield de belspelletjes op de eigen zenders daarna extra in het oog. De RTL-directeur zei op dinsdag en woensdag minstens twee gevallen van bedrog te hebben geconstateerd. Volgens hem werden een keer kijkers opgeroepen te blijven bellen terwijl de prijs al gevallen was. De tweede keer werd gemeld dat iedere tiende beller in de finale van het belspel terechtkomt. Maar er werd niet bij gezegd dat je een vraag juist moet beantwoorden.

Justitie houdt belspelletjes nauwlettend in de gaten. Tegen twee commerciële omroepen loopt een onderzoek wegens overtredingen van de Gedragscode Promotionele Kansspelen. Volgens die code mogen de belspelletjes niet misleidend of onvolledig zijn, geen valse verwachtingen wekken of aanzetten tot onmatige deelname.

Endemol Nederland ontkent dat er sprake is van misleiding. Het bedrijf benadrukt dat het de belspellen produceert in lijn met de Gedragscode en heeft er vertrouwen in dat het kan aantonen dat de aantijgingen ongegrond zijn. (ANP)