Roeland Landegent, programmeur TodaysArt

Roeland Landegent (25) is programmeur van het Haagse TodaysArt-festival. Vrijdag organiseert hij het Berlin Ruft An-festival, met uitsluitend Berlijnse muziek – een antwoord op het in Amsterdam gehouden London Calling-festival.

Wat gebeurt er op Berlin Ruft An?

,,Er zijn een stuk of tien optredens van groepen en acts uit Berlijn. Sommigen zijn geboren en getogen Berlijners, anderen zijn na het vallen van de muur naar de stad gekomen, omdat het een inspirerende stad is. Berlijn is bekend om zijn techno-scene. Maar wij willen laten zien dat er veel meer aan de hand is. Zo hebben we hardrock van Gods of Blitz, minimale elektronica van MyMy, we hebben oudgediende Guy Called Gerald, die warmbloedige techno maakt, en de onemanband Kraftpost die met zijn voet de drums bedient, en ondertussen gitaar speelt en zingt, door een megafoon."

Hoe goed ken je de Berlijnse scene?

,,Ik kom er regelmatig, met het uitwisselingsprogramma Club Transmediale. De laatste keer, in februari, had ik van Paard-programmeur Henk Koolen een longlist met zo'n honderdvijftig namen meegekregen. Ik heb een groot aantal artiesten opgezocht, en toen een keuze gemaakt."

Wat kwam je er zoal tegen?

,,Berlijn is een amicale en makkelijke stad. Iedereen is erg hulpvaardig. Ik bekeek de verschillende artiesten eerst op MySpace. Dan kon ik zien waar ze al opgetreden hadden, en hoeveel ‘vrienden’ ze hebben. Dat geeft een beetje een indicatie van hun status. Dan ging ik naar hun optredens, en keek of ze geschikt waren. ,,Muzikanten uit Berlijn gebruiken, meer dan die uit bijvoorbeeld Engeland, elektronica. Ook gewone bands hebben vaak nog wel een synthesizer en elektronische beats. Opzwepend en dansbaar zijn ze daardoor vaak."

Wie zou je speciaal aanraden?

,,Ik ben heel benieuwd naar het optreden van Angie Reed, zij komt uit de hoek van Chicks On Speed. Zij heeft een tweede persoonlijkheid, vertegenwoordigd op een scherm, met wie ze tijdens haar optreden communiceert. En natuurlijk de mysterieuze Red-shape, van wie niemand weet wie hij is. Hij treedt op met een rood masker."

Wordt Berlin Ruft An een terugkerend festival?

„Ik zou het graag vaker doen, om te laten zien dat er ten oosten van Nederland ook muziek wordt gemaakt. Daarvan merk je hier, op radio en MTV, veel te weinig."

Berlin Ruft An: vrijdag 23/4 in Paard van Troje. Bekijk het programma op: www.berlinruftan.com

    • Hester Carvalho