retour den haag-brussel

Geert Wilders Foto Peter Hilz Nederland, Den Haag, 1 maart 2007 Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid PVV tijdens het debat over de regeringsverklaring. Wilders zei tijdens het debat over de regeringsverklaring van het kabinet-Balkenende IV dat hij een motie van wantrouwen indient tegen de staatssecretarissen Nebahat Albayrak en Ahmed Aboutaleb. Hij doet dat omdat deze bewindspersonen een dubbele nationaliteit hebben en dat leidt volgens Wilders tot loyaliteitsproblemen. Elke schijn van belangenverstrengeling moet worden voorkomen in zo'n belangerijke functie , zei Wilders. foto: Peter Hilz Hilz, Peter

Wilders versus de UvA

Aanstaande woensdag is het Internationale dag tegen racisme. Aan de Universiteit van Amsterdam wordt die avond een debat georganiseerd met als centraal thema: Wat is het antwoord op Geert Wilders? De organisatoren maken zich zorgen over de opkomst van Wilders, zo blijkt. Uit de advertentie voor deze bijeenkomst: „Is er sprake van een internationale trend en wat is de verklaring? Kunnen we spreken van de opkomst van islamofobie als een nieuwe vorm van racisme?” Sprekers woensdag zijn onder anderen Ed van Thijn (senator voor de PvdA) en Miriyam Aouragh (Samen tegen Racisme).

De website Het Vrije Volk (waar Wilders-aanhangers op publiceren) vindt het allemaal maar stemmingmakerij. In een ingezonden mededeling roept Het Vrije Volk medestanders van Wilders op om woensdagavond naar het debat te gaan, „teneinde uw steun aan Geert Wilders en de PVV kenbaar te maken”. Zij vinden dat de UvA Wilders ten onrechte in dezelfde hoek drukt als Janmaat en Vlaams Belang. Wilders zelf gaat overigens niet. (EK)

NOS breekt met De Hond

Het is ‘uit’ tussen de NOS en opiniepeiler Maurice de Hond. Afgelopen vrijdag plaatste de ‘huispeiler’ van de NOS een paginagrote advertentie in een aantal dagbladen met als kop ‘Wie stopt het Openbaar Ministerie?’ De advertentie maakt deel uit van de campagne die De Hond tegen het OM begonnen is in verband met de Deventer moordzaak. De Hond beweert dat de veroordeelde, Ernest Louwes, onschuldig is. Niet Louwes, maar ‘de klusjesman’ is volgens De Hond de dader.

De advertentie viel totaal verkeerd bij de NOS. Algemeen directeur Gerard Dielessen zei tegen het ANP: „Zijn (De Honds, red.) activiteiten op dat terrein zijn onverenigbaar met zijn rol als onafhankelijk opiniepeiler. Wij hebben Maurice al diverse malen gewaarschuwd dat wij ons zorgen maakten over deze combinatie van activiteiten.”

Door toch weer de publiciteit te zoeken, heeft de opiniepeiler een grens overschreden. „Het gaat hier om het imago van de NOS”, aldus een woordvoerder.

Heeft de NOS nu eindelijk een stok gevonden om De Hond te slaan? Volgens de opiniepeiler moet iedereen doen wat hij goed acht. De Hond: „Ik ben naast mijn werk ook een burger met een mening. Ik kan mijn persoonlijke mening en mijn werk prima gescheiden houden.” Het contract dat de NOS sinds 2004 had met De Hond zou eind 2007 aflopen. (EK)

Liever een hotelletje

Wie in Brussel niet beter zou weten, denkt dat Nederland op eens helemaal ‘eurominded’ is geworden. Er was natuurlijk al het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie waarin direct aan het begin wordt gekozen voor „een actieve en constructieve rol in de wereld en in Europa” voor Nederland. En inmiddels zwermen de nieuwe bewindslieden uit over Europa om het Nederlandse engagement met de Europese zaak te beklemtonen. Maar ook het parlement laat zich niet onbetuigd. Negen leden van de Tweede Kamercommissie voor Europese Zaken hebben zich op de lijst laten zetten voor een uitstapje naar Brussel vandaag. Gesprekken met Nederlandse europarlementariërs, Commissie-ambtenaren en de Nederlandse EU-ambassade staan op het programma. De vraag is natuurlijk of ze, gezien hun reputatie, ook allemaal komen. Bij de enkele keren per jaar georganiseerde gezamenlijke bijeenkomsten van het Europees Parlement met nationale parlementariërs schittert Nederland vaak door afwezigheid. „En dat terwijl Den Haag juist zo dicht bij Brussel ligt”, luidt het verwijt. Maar misschien is dat juist wel het probleem. Een dagje op een neer is minder mondain dan een reis vanuit een verre Europese hoofdstad waarbij minstens één hotelovernachting noodzakelijk is. (MK)

    • Egbert Kalse
    • Mark Kranenburg