Palestijnse regering claimt recht op verzet

De internationale gemeenschap reageert verdeeld op het aantreden, afgelopen zaterdag, van een nieuwe Palestijnse regering waarin zowel het fundamentalistische Hamas als het nationalistische Al- Fatah vertegenwoordigd zijn.

Israël weigert met de nieuwe regering om de tafel te gaan zitten, zolang deze Israël niet erkent en geweld niet afzweert. Het houdt wel de kanalen open met de Palestijnse president Abbas. Ook de VS accepteren de regering niet, maar zijn wel bereid tot contact met enkele ministers die niet afkomstig zijn uit Hamas. De Europese Unie heeft nog geen duidelijk standpunt ingenomen, maar zegt het aantreden van de Palestijnse regering van nationale eenheid te verwelkomen.

De nieuwe regering wordt geleid door de Hamas-politicus Ismail Haniyeh. Tot de vorming van een eenheidsregering werd vorige maand besloten op een bijeenkomst van de twee rivaliserende Palestijnse organisaties in Mekka, Saoedi-Arabië. De alliantie moet een einde maken aan de recente bloedige interne strijd. Ook hopen de Palestijnen de Europese Unie ervan te overtuigen haar financiële boycot van de Palestijnse Autoriteit op te heffen.

De VS lieten gisteren weten ‘verontrust’ te zijn over de uitspraak van premier Haniyeh dat ‘Palestijnen het recht hebben zich te verzetten tegen de Israëlische bezetting’. Een Amerikaanse woordvoerder noemde de woorden van de Hamas-premier in tegenspraak met de uitgangspunten van het kwartet voor het Midden-Oosten, bestaande uit de VS, Rusland, de EU en de VN. Die eisen dat de Palestijnen Israël erkennen, het geweld afzweren en alle eerder gesloten akkoorden erkennen.

Vandaag overleggen EU-buitenlandcoördinator Javier Solana en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier in Washington met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice.

Vóór de internationale boycot tegen de Hamas-regering die vorig jaar aantrad, was de EU met 500 miljoen euro de grootste donor aan de Palestijnse Autoriteit. Sindsdien heeft de EU alleen via omwegen geld voor humanitaire hulp naar de Palestijnen weten te sluizen. Noorwegen (geen EU-lid) zegt financiële hulp aan de Palestijnen te willen hervatten. Ook Frankrijk en Groot-Brittannië zoeken naar een formule om de steun te kunnen hervatten. (AP, Reuters, AFP)