Oppositie Egypte loopt parlement uit

Meer dan honderd Egyptische parlementariërs zijn gisteren uit het parlement gelopen uit protest tegen grondwetswijzigingen die volgens hen de greep van president Hosni Mubarak op de macht verder zullen versterken.

Mubarak wil in de grondwet 34 wijzigingen aanbrengen. Volgens de regering maken die deel van democratische en economische hervormingen. Maar de oppositie, die rond een kwart van het 454 leden tellende parlement uitmaakt, is tegen de aanpassingen. Eén daarvan betreft een verbod van partijen op religieuze basis, een andere voorziet in een nieuwe, strengere antiterreurwet die wetgeving uit 1981 moet vervangen.

Verder moet er een nieuwe kieswet komen, waarin de bepaling dat de rechterlijke macht de jurisdictie over alle stembussen heeft, vervalt.

De oppositie, die vooral bestaat uit leden van de verboden maar gedoogde Moslimbroederschap, vindt dat de grondwetswijzigingen „de dictatuur bestendigen” en spreekt van „een constitutionele coup”. De beoogde nieuwe anti-terreurwet bevat volgens de oppositie termen die de overheid de mogelijkheid geven om grondwettelijke garanties voor de bescherming van vrijheden te negeren.

Ook de mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft kritiek geuit op de grondwetswijzigingen. Zij spreekt van „de grootste erosie van [mensen]rechten in 26 jaar” omdat de antiterreurwet voorziet in „verrijking van het systeem van schendingen” van mensenrechten en in „een valse legitimering van het misbruik van bevoegdheden” door de overheid.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken veroordeelde Amnesty met het argument dat „niet-Egyptenaren het recht niet hebben om zelfs maar een mening te uiten over een binnenlandse zaak als de grondwet van de natie”.(BBC, AP)