Onderzoek moord IKON-team

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) zal onderzoeken of de Nederlandse regering een klacht kan indienen bij het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens naar aanleiding van de moord op vier IKON-journalisten in 1982 in El Salvador.

Dat zegde Koenders zaterdag desgevraagd toe tijdens het symposium ‘Overleven verplicht’ in De Balie in Amsterdam. Daar werd herdacht dat 25 jaar geleden Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemse en Hans ter Laag vermoord werden. Het IKON-team was tijdens de burgeroorlog in El Salvador op reportage in guerrillagebied. Volgens een VN-rapport uit 1993 legde het leger een hinderlaag.

Onder de vredesakkoorden van 1992 werd voor alle oorlogsmisdaden in het Midden-Amerikaanse land amnestie verleend. De afgelopen jaren maakten nabestaanden van slachtoffers van legergeweld evenwel met succes mensenrechtenzaken met terugwerkende kracht aanhangig bij het Hof. Koenders zei eerst de juridische mogelijkheden te willen onderzoeken.

symposium: pagina 18