Monument voor Theo van Gogh

Jantine en José van Gogh, zussen van de vermoorde filmmaker Theo van Gogh, onthulden gisteren in het Amsterdamse Oosterpark het kunstwerk De Schreeuw. De roestvrijstalen creatie van kunstenaar Jeroen Henneman verbeeldt de vrijheid van meningsuiting en hoe Van Gogh de mond werd gesnoerd. Eén kant van het 4,5 meter hoge beeld laat een achterovergebogen en schreeuwend gezicht zien. De andere zijde verbeeldt een gesloten mond.

Cabaretier Hans Teeuwen, die bevriend was met de filmmaker, sloot de bijeenkomst af met een lied voor het vrije woord. Staand op het kleine podium zong hij het publiek toe. „Zet God maar op de pot en stop de profeet maar in je reet. Als je dan wordt doodgeschoten, heb je van het lied genoten. Het vrije woord gaat nooit verloren, ook al vliegen de kogels om je oren.” Van Gogh werd op 2 november 2004 door een extremistische moslim vermoord in de Amsterdamse Linnaeusstraat, op een steenworp afstand van het Oosterpark. (ANP)