Merkel succesvol in Polen

Warschau verzet zich niet langer tegen de hervatting van gesprekken over de Europese Grondwet. Dit is de uitkomst van een tweedaagse lobby door de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Polen.

Het bezoek van Merkel wordt gezien als een doorbraak in de Pools-Duitse relaties, die al ruim een jaar uiterst moeizaam zijn. De Poolse president Lech Kaczynski schaarde zich zaterdag achter de zogeheten declaratie van Berlijn, een document dat nieuw enthousiasme moet kweken voor een Europese Grondwet. Het document zal later deze week worden ondertekend, op initiatief van de huidige EU-voorzitter Duitsland, tijdens de vijftigste verjaardag van het Verdrag van Rome, destijds het startschot van de Europese gemeenschap. „Dit is een zeer significant gebaar ten faveure van het Duitse voorzitterschap”, aldus Kaczynski.

Polen laat het standpunt varen dat de Grondwet „vanaf nul” moet worden herschreven en accepteert de huidige tekst als uitgangspunt voor onderhandelingen. Wel blijft het zeer katholieke land vinden dat duidelijker melding moet worden gemaakt van de christelijke grondslag van Europa.

Over het raketschild dat de VS in Polen en Tsjechië willen bouwen blijven de landen het oneens. Merkel vindt dat het schild in NAVO-verband tot stand moet komen. Kaczynski ziet het als een bilaterale zaak tussen Polen en de VS.

Merkel maakte indruk met een toespraak waarin ze sprak over de Poolse strijd tegen het communisme en haar eigen leven in de voormalige DDR. Poolse media prijzen haar toon, die veel warmer wordt gevonden dan die van haar voorganger Gerhard Schröder. Schröder joeg Polen geregeld op de kast door zijn innige banden met Rusland.