Meer gegadigden voor Tien

Talpa en RTL Nederland zijn intensief in gesprek over een mogelijke samenwerking. Ook SBS meldde zich onlangs voor Talpa’s tv-zender Tien.

Wordt het RTL10, RTL Sport, SBS10 of Tien2? De toekomst van tv-zender Tien, voorheen Talpa, was het afgelopen weekeinde een veelbesproken onderwerp in de Nederlandse mediawereld. RTL Nederland en Talpa blijken al geruime tijd te onderzoeken welke vorm een samenwerking kan aannemen. Topman Fons van Westerloo bevestigt dat beide partijen „zeer intensief in gesprek zijn”. Ook een woordvoerder van Talpa zegt dat sprake is van „serieuze gesprekken”. Een van de scenario’s is dat Tien onderdeel wordt van het pakket zenders RTL4, RTL5 en RTL7. Simpel gezegd: Tien wordt RTL10.

Een andere mogelijkheid is het scenario ‘RTL Sport’. Talpa en RTL beginnen samen een sportzender met onder meer het eredivisievoetbal en de Formule I-autosport. Talpa’s eigenaar John de Mol – eerder al actief met het mislukte Sport7 – heeft een contract met de betaald voetbalclubs tot en met het volgende seizoen. Deze zomer beginnen de onderhandelingen voor de periode daarna. De Publieke Omroep (Studio Sport) is niet zonder meer een partij. De voetbalrechten lijken te duur, liet de PO-top eerder weten.

„De suggestie wordt gewekt alsof het uitverkoop is bij Tien, maar dat is niet het geval”, zegt de woordvoerder van Talpa. „Tien is niet van plan het op te geven. Maar het is moeilijk om te overleven in een medialandschap van trio’s.” Tien heeft als concurrenten de drie zenders van de Publieke Omroep, de drie RTL’s en de SBS-zenders SBS6, Net5 en Veronica.

Tien is in 2005 begonnen als Talpa, de tiende Nederlandse tv-zender. Het bedrijf is eigendom van John de Mol, die miljardair werd met de verkoop van tv-producent Endemol. De zender streeft naar een marktaandeel van 10 procent, maar haalde de afgelopen vijftien maanden tussen 6 en 7 procent. Dat is aanzienlijk minder dan de concurrenten. Nederland 1 haalt een marktaandeel van circa 17 procent, RTL4 13 procent.

Tien heeft een aantal succesvolle programma’s, zoals het eredivisievoetbal op zaterdag en zondag en een dramaserie als Gooische Vrouwen. Daar stonden enkele mislukkingen tegenover, zoals het nieuwsprogramma NSE van Beau van Erven Dorens.

De zender kan twee dingen doen om te groeien, zegt de woordvoerder: samenwerken met een andere partij of zelfstandig groeien. Welk scenario het wordt is nog niet besloten. Dat Fons van Westerloo in diverse media stelt dat een overeenkomst deze week rond is, vindt Talpa voorbarig. De zender sluit samenwerking met andere partners dan tv-zenders niet uit, zoals een telecombedrijf of een kabelmaatschappij. Ook werkt Tien nog steeds aan ‘Tien2’, een eigen tweede tv-zender.

Volgens zijn concurrenten maakt John de Mol tientallen miljoenen verlies per jaar met zijn tv-zender, omdat hij de kosten van dure programma’s niet terugverdient met reclame-inkomsten.

Het bedrijf bestaat uit meer dan alleen de zender Tien, en is bijvoorbeeld ook eigenaar van de succesvolle radiozender Radio 538. RTL Nederland is onderdeel van het Duitse mediaconcern Bertelsmann, een van de grootste tv-bedrijven van Europa.

Is Tien, voorheen Talpa, mislukt? Praat mee op nrc.nl/discussie