Luisteren naar Lang Lang

Kinderen wierpen gisteren een bewonderende blik op hun idool Lang Lang. De 24-jarige Chinese pianist was de afgelopen dagen in Nederland voor een aantal optredens. Gisteren gaf hij een masterclass voor jong talent en een signeersessie bij boekhandel Donner in Rotterdam. Foto Bas Czerwinski 17-03-2007, ROTTERDAM. LANG LANG IN DONNER VOOR SIGNEER SESSIE EN MASTERCLASS. FOTO BAS CZERWINSKI

Kinderen wierpen gisteren een bewonderende blik op hun idool Lang Lang. De 24-jarige Chinese pianist was de afgelopen dagen in Nederland voor een aantal optredens. Gisteren gaf hij een masterclass voor jong talent en een signeersessie bij boekhandel Donner in Rotterdam. Het was zo druk dat mensen zelfs tot op de vierde etage over de balustrade hingen om een glimp van hem op te vangen. Jonge muzikanten, veelal van Chinese afkomst, zaten vooraan en keken aandachtig naar de les die Lang Lang gaf. De jongen in het midden had bladmuziek van Mozart meegenomen om te laten signeren. Hij wilde ook meedoen aan de masterclass, maar was niet uitverkoren.

Lang Lang (letterlijk Briljant Briljant) behoort tot eerste generatie Chinese musici na de Culturele Revolutie. Samen met collega-pianisten Yuja Wang en Yundi Li vormt hij een nieuwe generatie Chinese toptalenten. In zijn thuisland is hij een megaster. Om een kaartje voor zijn concert te bemachtigen liggen Chinese fans bij min twintig graden in de rij. Hij is het voorbeeld voor de bijna 240 miljoen kinderen in China die pianolessen volgen. De Chinese musicus vindt het belangrijk om met jongeren te werken. Hij geeft 150 concerten per jaar en doceert in China ook op vijf conservatoria. Hij zegt een talent te hebben voor het omgaan met kinderen en hij vindt het belangrijk om zijn liefde voor klassieke muziek aan hen over te dragen.