Lente, vier jaar ‘Irak’ en Europa, hiep hiep hoera!

1De lente! De lente! Woensdag is het 21 maart, dan begint-ie eindelijk. Om precies te zijn om 1.07 uur. De zon staat dan precies boven de evenaar. Het begin van de astronomische lente is niet altijd exact op 21 maart, de komende jaren begint de lente bijna elke keer op 20 maart, aldus het KNMI.

Komend weekeinde begint ook de zomertijd, dan gaat de klok een uur vooruit. Woensdag is het de Nationale Boomfeestdag (de 50ste!) en op die dag gaat ook de Keukenhof open. Publiek is welkom vanaf donderdag 22 maart.

2Veel minder vrolijk: morgen is het exact vier jaar geleden dat de oorlog in Irak begon. De Amerikanen openden ‘Operation Iraqi Freedom’ met luchtaanvallen op Iraks hoofdstad Bagdad.

Vandaag is een nieuwe zitting in de Amerikaanse rechtszaak tegen de 28-jarige dienstweigeraar Ehren Watada. Omdat hij weigert naar Irak te gaan riskeert hij zes jaar cel. Tijdens de eerste zitting voerde Watada’s verdediging aan dat de eerste luitenant zich schuldig zou maken aan oorlogsmisdaden als hij naar Irak zou gaan, „aangezien de oorlog illegaal is en het bevel in Irak te werken dus ook”, zo citeert persbureau Reuters Watada’s advocaat.

3Deze week ook een vrolijke herdenking: zondag bestaat ‘Europa’ 50 jaar! In 1957 werd het Verdrag van Rome gesloten: het begin van de Europese Economische Gemeenschap. De officiële viering is in Berlijn (Duitsland is dit half jaar voorzitter van de Unie).

Zaterdagavond wordt in Brussel de verjaardag gevierd met het openluchtconcert ‘Stars of Europe’. Drie uur lang optredens van onder meer Zucchero, Simply Red, The Scorpions, Helmut Lotti, Ozark Henry, Kim Wilde, Gipsy Kings, Lou Bega, Nana Mouskouri, Las Ketchup. De show is live te zien op de Belgische zender VRT1.

4Zaterdag speelt Oranje tegen Roemenië een kwalificatiewedstrijd voor het EK voetbal in 2008. En de grote vraag is altijd: wie zingt het Wilhelmus? Sinds najaar 2005 is „de nationale hymne”, zoals de KNVB dat zo mooi weet te omschrijven, gezongen door Glennis Grace, Thé Lau, Jan Smit, Guus Meeuwis, Loïs Lane, Xander de Buisonjé, BZN, Replay, Esther Hart, Ellen Eeftink, Hind, Bastiaan Ragas, Paul de Leeuw en Stevie Ann. Zaterdag is het Maud!

Verder deze week, niet vergeten:

vrijdag begint het herdenkingsjaar Michiel de Ruyter, 24 maart 1607 is de dag dat de latere volksheld (hij werd zevende in de verkiezing van Grootste Nederlander) Michiel Adriaensz. de Ruyter werd geboren in Vlissingen;

zaterdag is de Eerste Nationale Pannenkoekdag, georganiseerd door pannengigant Tefal en met als goed doel: kinderen in Bosnië;

zaterdag is Wereldtuberculosedag.

Samenstelling: Peter Leijten