LCDSoundsystem houdt van kokette zelfkastijding

cd dance LCD Soundsystem. Sound Of Silver EMI

cd dance

LCD Soundsystem. Sound Of Silver

EMI ***

James Murphy verdient eerbied als ‘hardest working man in electronica-bizz’. Murphy produceert, maakt muziek als LCDSoundsystem en werkt als dj. Toen hij afgelopen zaterdag had opgetreden in de Melkweg, draaide hij daarna nog een paar uur plaatjes.

LCDSoundsystem is de vaandeldrager van de schonkige dance zoals die een paar jaar geleden opgang deed (denk aan The Rapture). Gestut door soepel elastische baslijnen, kunnen de keyboards minimalistisch voortstuwen, en de luisteraar in de beste momenten een euforische trance bezorgen.

Toch is de nieuwe cd niet bevredigend. Murphy heeft weer een jaren-tachtigtruc ontdekt: de meerstemmige chants zoals de Talking Heads lieten horen op Remain in the Light (1980). In uitgesponnen tracks van 7 à 8 minuten klinkt het alsof een stel Tibetaanse monniken op een dance-trip terecht is gekomen. Sommige nummers wérken, vooral op de dansvloer. Murphy heeft nog altijd een neus voor pakkende kreten (zoals eerder met ‘I’m losing my edge!’), blijkt uit de nieuwe single (We’re) North American Scum. Maar dit soort zelfkastijding heeft ook iets kokets.

    • Hester Carvalho