‘Kritiek op eigenmachtig optreden NAVO-generaal’

Op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel bestaat ongenoegen over het optreden van de Amerikaanse generaal Dan McNeill, sinds vorige maand bevelhebber van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF in Afghanistan. Dat schrijft het Duitse Der Spiegel.

Volgens het weekblad ergeren secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer en verschillende NAVO-ambassadeurs zich aan het eigenmachtig optreden en het harde taalgebruik van McNeill. Die zou zonder het hoofdkwartier te informeren opdracht hebben gegeven voor het huidige offensief Achilles in de zuidelijke provincie Helmand. Achilles is met 4.500 buitenlandse en duizend Afghaanse militairen tot op heden het grootste offensief van ISAF.

Ook had McNeill operatie Achilles geen „voorjaarsoffensief” moeten noemen, aldus de Duitse minister van Defensie Franz-Josef Jung. Met die term refereerde de generaal aan de jaarlijkse opleving van geweld door de Talibaan in het voorjaar. Achilles draait alleen om het ontzet van de Kajaki-dam in het noorden van Helmand, zodat begonnen kan worden met de rehabilitatie daarvan, aldus de minister.

McNeill zei zaterdag op de vooruitgeschoven post Diablo in Kandahar dat hij „gedurende het voorjaar en de zomer een serie van precies zulke operaties” verwacht. „We werken hard om ze [de Talibaan en andere strijders, red.] op te jagen. We zullen niet verzwakken.”

Ondertussen is onduidelijkheid ontstaan over de dood van vijf agenten, zaterdag, die in Helmand een controlepost bemanden. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn zij per ongeluk doodgeschoten door buitenlandse troepen onder leiding van de VS. Maar Amerikaanse militairen zeggen dat zij zijn gedood door Afghaanse hulpagenten, die zouden samenwerken met de Talibaan.