Koken met kinderen

De meeste scholen noemen het beestje bij zijn demotiverende naam: ouderparticipatie. Maar op de school van mijn oudste zoon hebben ze daar iets creatiefs op gevonden: de Vrolijke Vrijdagmiddag. Eens in de zoveel vrijdagmiddagen geven papa’s en mama’s workshops in dingen waar ze goed in zijn. De leerlingen mogen zich inschrijven voor workshops die ze leuk vinden. Iedereen blij. Tijdens de laatste Vrolijke Vrijdagmiddag was er onder meer een massageworkshop in het kleuterlokaal, compleet met wierook en pingelmuziek, een toneelworkshop in de gymzaal, er klonk getrommel in het trappenhuis en er werden raketten gebouwd.

M. en ik hadden toegezegd te gaan ‘koken met kleuters’. Maar wat? „Het moet wel een beetje gezond zijn”, vond M. „Ja, maar ook weer niet té”, vond ik. Met de kinderen zo gek krijgen om groente te eten, heb ik het thuis al zwaar genoeg. We overwogen om broodjes te bakken in bloempotjes, een idee dat sneuvelde toen bleek dat we maar veertig minuten de tijd hadden. We overwogen om flappen te maken van bladerdeeg, appel en rozijntjes, maar wat als die na een kwartier in de oven stonden? Koken met kleuters oké, maar twintig minuten met tien kleuters en niets omhanden leek ons een eeuwigheid. „Zullen we groenten vullen?” Stelde M. voor. „Tomaten, paprika’s, komkommers uithollen, en daar dan rijst in doen of zo.” Tomaten? Paprika’s? Dat pikken ze toch nooit? „Het heet de Vrolijke Vrijdagmiddag, M.”

Maar M.’s kinderen zijn blijkbaar dol op paprika’s en tomaten en ze wist me ervan te overtuigen dat niet alle kinderen zo allergisch reageren op groente als de mijne. Wat waar was; alle kinderen vonden het leuk en lekker. Sjoerd verstouwde twee hele paprika’s met ketchuprijst, Anna vulde in opperste concentratie drie tomaten en Job vrat binnen een minuut het hele bakje maïs leeg.

Voor 10 kleuters:

1 eetlepel olijfolie

1 klein uitje, gesnipperd

300 g basmatirijst

750 ml hete groentenbouillon

5 paprika’s in verschillende

kleuren

2 komkommers

10 kleine tomaten

schaaltjes met: hardgekookte

eieren, maïskorrels, blokjes

ham, blokjes jonge kaas, blokjes

ananas, rozijntjes, mayonaise

en ketchup

Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin het uitje. Voeg de rijst toe en bak even mee tot de korrels glanzen. Schenk de bouillon erover, breng aan de kook, leg een deksel op de pan en draai het vuur laag. Kook de rijst in 20-25 minuten gaar en laat hem afkoelen. Halveer de paprika’s en snijd de zaadlijsten eruit. Snijd de komkommers in drie stukken, halveer ze en schep de zaadjes eruit. Hol de tomaten uit. Zet een schaal rijst, een schaal met groenten en alle andere ingrediënten op tafel en laat de kinderen lekker kliederen. Iets oudere kinderen kun je alle bovenstaande handelingen ook zelf laten uitvoeren.

Kook jij weleens samen met je kinderen? Vertel erover op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil