Japanners houden van blockbusters

Tokio mag een miljoenenstad zijn en de Heiseivleugel van het Nationaal Museum enorm, maar dan nog is het bezoekersaantal van 6.446 mensen per dag voor de tentoonstelling De topverzameling: Jakuchu en de eeuw van de verbeelding indrukwekkend. De Jakuchu-expositie is daarmee de best bezochte van 2006. Het Britse kunstblad The Art Newspaper maakte voor de elfde keer een lijst van de drukste exposities ter wereld. Tokyo voert de lijst opnieuw aan. In 2005 gingen naar de Hokusai-tentoonstelling bijna 10.000 mensen per dag.

De op één na best bezochte tentoonstelling van dit jaar was ook in Tokio. In het Nationale Museum voor Moderne Kunst bezochten dagelijks 6.324 mensen de expositie van werk van de Japanse modernist Leonard Foujita. De best bezochte Europese tentoonstelling was, op de derde plaats met 6.297 bezoekers, Klimt, Schiele, Moser, Kokoshka in het Grand Palais in Parijs. Op de negenentwintigste plaats staat Rembrandt/Caravaggio in het Rijksmuseum, met 3.516 bezoekers per dag.

Behalve de afmetingen en de bevolkingsdichtheid van Tokio achten de onderzoekers van ArtNews ook het museumbeleid van invloed op de hoge bezoekcijfers. De blockbuster-tentoonstelling blijft een garantie voor rijen voor de deur. Sinds 2001 moeten Japanse musea een hoger percentage eigen inkomsten genereren. Een soortgelijke maatregel in Frankrijk leidde tot meer Franse exposities in de toptien.

Zie voor de complete lijst www.Theartnewspaper.com