Internet Voorkeur

Teeuwens Conference. ,,Zet God op de pot, steek die profeet maar in je reet’’, zong cabaretier Hans Teeuwen gistermiddag bij de onthulling van het beeld ter nagedachtenis aan de op 2 november 2004 vermoorde Theo van Gogh. Het beeld ‘De Schreeuw’ is een ruim vier meter hoog stalen profiel van Van Gogh, ontworpen door Jeroen Henneman. Onder een hevige hagelbui had de Amsterdamse burgemeester Cohen geconstateerd dat sinds de moord op de filmmaker zoveel werd geschreeuwd in de Nederlandse samenleving. Daarna brak de zon door, wat volgens velen een vingerwijzing Gods dan wel een laatste provocatie van Van Gogh was. Teeuwen verkende in zijn conference de grenzen van de vrijheid van meningsuiting waarvoor het beeld symbool staat. ,,Christenhonden, geitenneukers, iedereen doet mee, Jezus en Mohammed op een openbare plee’’, galmde Teeuwen voort. ,,Nee, ik mag niet kwetsen, mijn excuses en ik zal... voor straf me laten pijpen door de meiden van Halal. Het vrije woord gaat nooit verloren, al vliegen de kogels om je oren. Maar als zo'n baard me dood wil schieten hoop ik dat ie mist. Want ik ben een bon vivant en geen zelfmoordterrorist.’’

De volledige onthullingsperformance van Hans Teeuwen is te zien op: www.geenstijl.nl