In Irak nieuwe aanslagen met chloorgasbom

Opstandelingen in het westen van Irak hebben vrijdag drie vrachtwagens met honderden liters chloor tot ontploffing gebracht. In totaal vielen acht doden en werden 350 personen ziek. Het was de tweede keer sinds 21 februari dat rebellen dit wapen gebruikten.

Dit meldde het Amerikaanse leger zaterdag. Vorige maand sprak het leger verontrustend over chloorgasbommen als een mogelijk nieuw wapen van de rebellen.

De drie explosies hadden plaats in de roerige sunnitische provincie Al-Anbar. Twee vrachtwagens ontploften 40 minuten na elkaar, even ten zuiden van het rebellenbolwerk Fallujah. Een derde wagen werd door de aanslagpleger tot ontploffing gebracht toen hij werd aangehouden bij een controlepost. Bij explosies met chloor kan chloorgas vrijkomen, waarvan de giftige dampen ernstige brandwonden kunnen veroorzaken.

Bij ander geweld in Irak vielen dit weekeinde nog meer doden. Op een markt in de overwegend shi’itische wijk Shaab in Bagdad ontplofte zondag een autobom, die aan zes mensen het leven kostte. Bij een schietpartij en een aanslag met een bermbom vielen in Bagdad nog elk een dode. Zaterdag werden in verschillende districten van de stad 19 lijken gevonden, allen met schotwonden.

Bij de stad Ramadi vond de Iraakse politie de onthoofde lichamen van negen politiemannen. Hun handen waren op de rug gebonden en hun lichamen vertoonden sporen van marteling.

Ook kwamen dit weekeinde zes Amerikaanse militairen om het leven. Zaterdag werden vier soldaten opgeblazen bij een aanslag met een bermbom in West-Bagdad. Dezelfde dag vond een soldaat de dood en raakten vijf anderen gewond bij een aanslag in Diyali. Een marinier sneuvelde in Anbar.

Irakezen zien de toekomst van hun land somberder in dan in het jaar 2005 rond deze tijd. Dat blijkt uit een enquête onder 2.000 Irakezen in opdracht van onder meer de Britse staatsomroep BBC en de Amerikaanse krant USA Today. 18 procent van de ondervraagden had vertrouwen in de Amerikaanse militairen en coalitietroepen. De helft sprak vertrouwen uit in de Iraakse regering. 86 procent zei bang te zijn dat iemand uit zijn of haar huishouden slachtoffer zou worden van het geweld.

De hoogste Amerikaanse militair in Irak, generaal Petraeus, zei gisteren dat hij „bemoedigende signalen” krijgt over de veiligheidsoperatie in Bagdad. President Bush stuurde vorige maand 17.500 extra manschappen die samen met Iraakse soldaten de hoofdstad moeten pacificeren. Petreaus zei dat dat sommige vluchtelingen inmiddels veilig terugkeren naar hun oude wijk. „Maar ik wil ook niet te optimistisch zijn nu het aantal sektarische moorden een paar weken laag is.” (Reuters, AFP, AP)