Het spel, maar vooral de knikkers

Voetballiefhebbers kunnen gerust zijn. De ECV houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten nu Tien de strijd als zelfstandige televisiezender lijkt op te geven. Een week zonder samenvattingen is ondenkbaar, daar zorgen de contracten wel voor, zo liet de overkoepelende organisatie van eredivisieclubs weten. Naast waakzaamheid is de mogelijke verhuizing van de rechten naar SBS of RTL wellicht ook een aanleiding voor enige zelfkritiek bij de ECV.

Dat Tien als zender zozeer zou mislukken, kon men ook in Zeist niet weten. Maar dat alle uitkomsten van de rechtenverkoop van twee jaar geleden tegenvallen, moet in eigen kring toch wel tot kritische vragen leiden.

Zie de cijfers van dit weekeinde. Op zaterdag keken slechts 700.000 mensen naar De Wedstrijden en ondanks de topper PSV-Ajax en wedstrijden van Feyenoord, AZ en Twente waren het er zondag niet meer dan 2,3 miljoen. Studio Sport trok met voetbal geregeld meer dan 3 miljoen kijkers.

Van die vergelijking gruwt men bij de ECV. Toen immers haakten nogal wat kijkers af als de mindere goden verschenen. Bij Tien halen relatief meer mensen de eindstreep, maar dat is ook een gevolg van een cynisch spelletje: door de beste wedstrijden aan het eind te zetten. Of soms niet natuurlijk, om zo de late kijker te verrassen.

Ook de liverechten die aan Versatel (nu Tele2) zijn verkocht, zorgden voor een tegenvaller. In plaats van het gedroomde half miljoen klanten, is de teller na bijna twee seizoenen op 100.000 blijven steken. Via satelliet en internet wordt die tegenvaller zoveel mogelijk gerepareerd: dat heeft in elk geval het voordeel dat voetbal inmiddels op veel manieren de huiskamer kan binnenkomen.

En dan is er nog de vrijdagavond. De live-uitzending van RTL trok aanvankelijk bijna een miljoen kijkers, maar die zijn grotendeels verdwenen. Afgelopen vrijdag trok RKC tegen Roda JC 375.000 mensen: ruim een kwart haakte voortijdig af.

Leiden deze cijfers de voetbalkijker weer in de armen van de NOS? Dat niet. Maar iets meer oog voor de belangen van de voetballiefhebber, en iets minder oog voor de financiële kant, kan bij een volgende verkoop van de televisierechten geen kwaad.

Erik van der Walle

    • Erik van der Walle