Hamas en Fatah samen in regering

In Gazastad is zaterdag door president Mahmoud Abbas de nieuwe Palestijnse regering van nationale eenheid, een coalitie van de nationalistische organisatie Fatah en de fundamentalistische organisatie Hamas, beëdigd. Eerder had de regering de instemming van het parlement gekregen. Premier is Ismail Haniyeh, van Hamas.

Israël heeft direct laten weten geen enkel contact met de nieuwe regering te wensen zo lang Hamas Israël niet erkent en geweld niet afzweert. Ook is Israël tegen een hervatting van internationale financiële hulp aan de Palestijnen.

De VS lieten via hun consulaat in Jeruzalem weten wel beperkte contacten toe te staan met ministers die geen lid zijn van Hamas. Als die uitlating in Washington wordt bevestigd, is sprake van een koerswijziging. Noorwegen heeft zijn relaties met de nieuwe regering genormaliseerd; vandaag zou een Noorse onderminister in Gaza met premier Haniyeh spreken.

De Palestijnen hopen dat de nieuwe regering een eind maakt aan de felle strijd tussen Hamas en Fatah – die in een jaar zeker 300 levens heeft geëist – en aan de financiële boycot van Israël, de Verenigde Staten en de Europese Unie. Maar de leiders van beide groeperingen wekten zaterdag al direct niet de indruk met één stem te spreken. Zo riep president Abbas de Palestijnen op „alle vormen van geweld te verwerpen”, terwijl premier Ismail Premier Haniyeh zei dat „verzet in al zijn vormen het legitieme recht van de Palestijnen is”. In Washington werd de toespraak van Haniyeh „verontrustend en teleurstellend” genoemd.

President Abbas zei in zijn toespraak dat de Palestijnen Israël de hand reiken om „de vrede van vrijheid en gelijkheid te bereiken”. De samenwerking tussen Fatah en Hamas moet een eind maken aan „de belegering van de Palestijnen”, aldus Abbas. Haniyeh riep op tot de vorming van een Palestijnse staat in de door Israël in 1967 veroverde gebieden. Zijn regering zal alle door de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) gesloten akkoorden „respecteren”. De PLO tekende de vredesakkoorden met Israël. De Palestijnen zijn internationaal geïsoleerd sinds vorig jaar Hamas aan de macht kwam na verkiezingen.

In zijn eerste decreet na de vorming van de nieuwe regering belastte president Abbas Mohammed Dahlan – aartsvijand van Hamas – met de coördinatie van de diverse Palestijnse veiligheidsdiensten. In de nieuwe regering heeft Hamas negen ministeries, Fatah zes. De resterende posten zijn voor linkse groeperingen en onafhankelijken. (Reuters, AFP)