Records voor het Moederland

fokmoeder_1.jpgRusland verliest jaarlijks een half miljoen tot 700.000 zielen. We treden hier bovendien spij-ker-hard op tegen illegale immigranten, de kiezer verwacht niet minder.

Maar Rusland is al zo leeg. Hoe moet dat toch verder met al die miljarden Chinezen en islamieten aan onze zuidgrens? Vorig jaar identificeerde Poetin demografie als Ruslands grootste probleem. Hij beloofde fokpremies van negenduizend euro voor elk tweede kind.

Nu spoort de staat de burgers ook per billboards aan zich eens wat enthousiaster voort te planten, want al sinds Brezjnev is het de dood in de pot. ‘Het land heeft uw records nodig’, lees ik op deze Postbus-51 posters in de Moskouse metro. Ondertekst: ‘elke minuut worden in Rusland drie mensen geboren.’

Wat hiervan te denken? De vrouw poseert met een drieling: verwacht de staat dat de Russische moeder voortaan méér dan drie kinderen per minuut werpt? Moeten ze zich massaal melden bij in vitro fertilisatie, waar ze zes-, zeven- of achtlingen in baarmoeders planten? Mits radicaal doorgevoerd, zou dat inderdaad tot een demografische tussensprint kunnen leiden. 

Het valt niet mee, die voorplantingspromotie. Je treft zomaar de verkeerde toon of nog erger. Maar voordat we het weglachen als futiel of verdacht, moeten we beseffen dat de liberale partij SPS als eerste met voorplantingscampagne kwam (en werd weggelachen). Bovendien gebeuren in deze sector veel mallere dingen: kijk maar. We worden hier knap wanhopig van de babyschaarste, weet u. Al staat een verbod op abortus staat nog steeds niet ter discussie.

    • Coen van Zwol