Er liep een fenomeen door Den Haag

Samuel Wanjiru kwam zijn belofte na: de Keniaan liep een wereldrecord halve marathon in de CPC Loop.

De Keniaanse atleet Samuel Wanjiru (20) verbeterde zaterdag in de City-Pier-City Loop zijn eigen wereldrecord halve marathon. Met ruim verschil, want hij was met 58.35 minuten liefst achttien seconden sneller dan zijn recordrace (58.53) van een maand terug in Dubai.

Voor koersdirecteur Mario Kadiks een groot succes, omdat het parcours van de Haagse loop compleet was veranderd met de bedoeling de City-Pier-City Loop internationaal op de kaart te zetten.

Hoe tevreden kan een koersdirecteur zijn?

Mario Kadiks: „Over de prestatie van Wanjiru zéér tevreden. Ik merkte na afloop hoezeer het record aanspreekt. Het regende telefoontjes en sms’jes. Er was bewondering, maar vooral verbazing over de tijd. Want een wereldrecord verbeteren met achttienseconden is niet niks.”

Zou Wanjiru zijn record op het oude parcours van de City-Pier-City Loop hebben kunnen verbeteren?

„Dat denk ik niet. Er stond behoorlijk veel wind en die hadden de atleten in de oude situatie veel tegen gehad. Nu ging het parcours door de stad en dat zorgde voor beschutting. Bovendien hadden de atleten door een andere looprichting op de boulevard van Scheveningen de wind juist mee.”

Is Wanjiru een loopfenomeen?

„Ik denk het wel, vooral omdat hij in staat is zonder hazen een toptijd te lopen. De haas die hem zaterdag begeleidde moest na drie kilometer al stoppen, zo hoog lag het tempo. Het is goed dat hij overstapt naar de marathon. Ik verwacht dat Wanjiru ook op die afstand erg goed wordt. En ik prijs me gelukkig dat hij volgend jaar in de Rotterdam Marathon start.”

Hoe hoog is de recordpremie?

„Wanjiru krijgt 25.000 dollar. Ik kreeg zaterdag al een sms’je van de verzekeraar met de mededeling: ‘Laten we maandag de ‘schade’ opnemen’.”