een weekeinde vol voetbal

AZ, dat zich donderdag nog door een spectaculaire overwinning op Newcastle United voor de kwartfinale van het UEFA-Cuptoernooi plaatste, liet zondag in de strijd om der nationale titel twee punten liggen. Degradatiekandidaat Heracles Almelo hield de Alkmaarse ploeg op het kunstgras op 0-0. Van de laatste vijf competitieduels wist AZ maar één keer te winnen. De andere vier wedstrijden, tegen Groningen, Ajax, Feyenoord en Heracles, eindigden gelijk. Heracles kon het punt in de strijd tegen degradatie goed gebruiken, zeker na de overwinningen van concurrenten als RKC Waalwijk en Excelsior. AZ heeft nu twee punten achterstand op Ajax en zeven op leider PSV.

In zijn jacht op de play-offs kwam FC Groningen in eigen stadion niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen FC Twente. Revanche voor de forse nederlaag (7-1) eerder in Enschede bleef daarmee uit. FC Twente is na de remise in Euroborg nagenoeg zeker van een plaats bij de topvijf in de eindrangschikking. Het werd niet de wedstrijd van Brian van Loo. De keeper die zijn debuut maakte in het doel van FC Groningen viel al na een kwartier met een hersenschudding uit. Bas Roorda, gepasseerd na in bijna twee seizoenen geen wedstrijd te hebben gemist, keerde daardoor snel terug op zijn vertrouwde plek. Binnen tien minuten moest doelman Roorda een doelpunt van FC Twente incasseren, van Touma. Na de rust maakte Luis Suarez met een kopbal gelijk.

Feyenoord speelde voor de vierde keer op rij gelijk. Na de wedstrijden tegen ADO Den Haag (3-3), Roda JC (1-1) en AZ (0-0) eindigde ook het thuisduel met Willem II teleurstellend in remise: 0-0. De Rotterdamse voorsprong op nummer zes SC Heerenveen bedraagt nog maar twee punten.

Romario heeft nog maar twee doelpunten nodig om de magische grens van duizend te bereiken. De 41-jarige Braziliaanse spits van Vasco da Gama leverde zaterdag in het competitieduel met Boavista een hattrick af. Dankzij de drie goals van de oud-speler van PSV en Barcelona won Vasco met 6-2. Romario’s scoreteller staat nu volgens eigen berekeningen op 998 doelpunten. Hij telt dan wel de doelpunten mee die hij in zijn jeugd heeft gemaakt.

Lex Schoenmaker geeft de moed nog niet op om ADO Den Haag voor de eredivisie te behouden. De trainer gaf na de nederlaag tegen Sparta (2-4) zaterdagavond in het Zuiderpark wel toe tot dat het een heidens karwei wordt. „Het wordt niet gemakkelijk, maar ook niet onmogelijk.” De achterstand nummer laatst in de eredivisie op nummer zeventien RKC Waalwijk bedraagt zes punten. Het duel werd zonder publiek gespeeld. De KNVB strafte de club omdat Haagse supporters vorig jaar november in het thuisduel met Vitesse het veld bestormden.

Racing Genk heeft zaterdag een forse nederlaag geleden bij Bergen. De koploper, woensdag in het bekertoernooi al weggespeeld (6-0) door Anderlecht, ging nu met 5-0 onderuit. Drie treffers werden gemaakt door Ilja Stolica. Anderlecht verzuimde te profiteren. In plaats van de koppositie over te nemen bleven de Brusselaars thuis steken op 0-0 tegen Zulte-Waregem. Genk behield daardoor één punt voorsprong.

Bayern München heeft zaterdag zware averij opgelopen in de race om de landstitel. De club van de Nederlanders Roy Makaay en Mark van Bommel verloor met 1-0 van Eintracht Frankfurt. Bayern bleef ondanks het verlies vierde, maar heeft een achterstand van negen punten op koploper Schalke 04. Die club won in eigen huis de topper tegen nummer drie VfB Stuttgart met 1-0 door een doelpunt van Mladen Krstajic. Werder Bremen, tegenstander van AZ in de kwartfinale van het toernooi om de UEFA Cup, bleef op drie punten van Schalke dankzij een 2-0 overwinning op Mainz.

Celtic heeft een steekje laten vallen op weg naar het Schotse kampioenschap. De koploper verloor de uitwedstrijd tegen het veel lager geklasseerde Falkirk met 1-0. Behalve schaamte, levert het verlies geen problemen op. Celtic staat dertien punten voor op Glasgow Rangers. Celtic speelde zonder de geblesseerde Jan Vennegoor en Hesselink. Evander Sno bleef op de bank. Hibernian veroverde de League Cup door met 5-1 van Kilmarnock te winnen.

Barry Opdam is vermoedelijk lange tijd uitgeschakeld. De verdediger van AZ viel in de wedstrijd tegen Heracles in Almelo uit met een blessure aan de binnenband van zijn linkerknie.