Een christelijke tattoo, dat kan goed

Tatoeëerder, schilder, schrijver, verzamelaar en wereldreiziger Henk Schiffmacher gaat op Goede Vrijdag een kruisigingsscène tatoeëren op de onderarm van EO-presentator Arie Boomsma. Met deze actie opent Schiffmacher op 6 april een tentoonstelling van zijn werk in het Limburgs Museum in Venlo. „Arie is een lieve, religieuze man. En hij is zeker geen Andries Knevel.”

Maar hij is ook geen popster, motorrijder of zoon van André Hazes.

„Je vergist je. Om te beginnen is de tattoo allang niet meer het wapen van de sociaal lagere klassen. Hoeveel Nederlanders hebben een tattoo, ik durf het niet meer te schatten. Als de zon straks gaat schijnen, moet je op straat maar eens goed om je heen kijken. En je vergist je ook in Arie. Op zijn rug heb ik eerder al een oude pelgrimstattoo gezet: een grote St. Joris en de draak. Een klassieke koptische voorstelling, een verbeelding van de strijd tussen goed en kwaad.”

Christelijke symboliek leent zich goed voor tatoeages?

„Kruisvaarders kwamen vroeger altijd terug met een tattoo. Bijvoorbeeld met een portret van Johannes de Doper of het graf van Christus. Op de onderarm van Arie ga ik straks een veertiende-eeuwse kruisigingsvoorstelling zetten, simpel van lijn en met een cartoon-achtige benadering. Dan let ik niet op een vinger te veel of te weinig. Hoe groot? Zo groot als een slof sigaretten.”

De laatste jaren schildert u vooral. Doek of mensenhuid, maakt dat veel verschil?

„Doek kletst niet, zit stil en het valt niet flauw. Bij tattoo’s is het altijd een compromis tussen wat de klant wil en wat ik graag doe. Zes jaar geleden had ik genoeg huid gezien en ben ik gaan schilderen. Maar verleren doe je het niet. Arie kan gerust zijn.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens