De keelpijn is over, dus was Shakira nu in Gelredome

Shakira: broeierige mix van rock, latin en Arabisch Foto Paul Bergen 17-3-2007 Arnhem, Gelredome Shakira Copyright Paul Bergen
Shakira: broeierige mix van rock, latin en Arabisch Foto Paul Bergen 17-3-2007 Arnhem, Gelredome Shakira Copyright Paul Bergen Bergen, Paul

Concert: Shakira. Gehoord: 17/3, Gelredome Arnhem.

De buikspieren van de Colombiaanse zangeres Shakira gaven zaterdagavond in Gelredome in Arnhem een indrukwekkende show weg. Voor de bezoekers die wat verder weg van het podium zaten, werden de buikspieren gelukkig close-up in beeld gebracht op grote videoschermen. Begin februari had Shakira al in het Gelredome moeten staan, maar toen zei ze nog geen uur voor aanvang van het concert in Gelredome haar optreden af vanwege hevige keelpijn. Zo’n 39.000 bezoekers waren voor niets naar Arnhem gereisd.

Ditmaal waren de buikspieren in topvorm. Ingesloten tussen een gouden topje en een zwarte broek, kronkelden en schokten ze in militaire precisie mee met de stevig rockende latin-pop. Zelden zullen zoveel mensen tegelijk gefixeerd zijn geweest op één navel. De 30-jarige Shakira, die een Libanese vader heeft, is een professionele buikdanseres. Ze heeft geen showdansballet nodig, maar brengt haar publiek met een minimale beweging van haar lichaam in vervoering.

De buikspieren kregen begeleiding van een robuust rockende drummer, een soepele percussionist, een toetsenist en diverse snaarinstrumenten. En natuurlijk van Shakira, die met haar krachtige, van drama doortrokken stem zong dat heupen niet kunnen liegen.

Soms hing ze een gitaar om, de ene keer blauw, de andere keer met glittertjes, en zuchtte ze veelzeggend in de microfoon. De ene keer was het bombastische poprock met rollende drums en een cocktail van gitaarriffs; de andere keer een door akoestische percussie begeleidde powerballad. Een mix van stevige rock, zwoele latin en wat Arabische invloeden met broeierigheid als belangrijkste rode draad.

De buikspieren stalen de show, want verder bracht de zangeres haar zowel Engels- als Spaanstalige repertoire routineus en weinig verrassend. Natuurlijk trok ze soms een mooie nieuwe jurk aan. Natuurlijk was er confetti. En natuurlijk klonk haar karakteristieke stemgeluid bij vlagen als alarmfase één. Maar met talloze lange pauzemomenten, een verjaardagsliedje voor een crewlid en zouteloze inleidende anekdotes uit haar jeugd, zat er te weinig vaart in. Er was geen enkel echt verrassend of indrukwekkend moment.

Toch is Shakira live boeiender dan op cd. Daarop klinkt haar rockende latin-pop soms wel heel lusteloos. Live swingt en imponeert het meer. Niet in de laatste plaats door het elastische buikspierplezier, dat je er op cd tenslotte zelf bij moet denken.