Contador slaat toe in de slotfase van Parijs-Nice

Een aanval in de slotfase heeft de Spaanse wielrenner Alberto Contador de winst in de Franse rittenkoers Parijs-Nice opgeleverd. Dankzij de etappezege op de slotdag nam de renner van Discovery Channel de leiderstrui over van Davide Rebellin. De Italiaan finishte in een groepje kort achter de solerende winnaar, maar verloor te veel terrein. Hij eindigde als tweede in het eindklassement. De Spanjaard Luis Leon Sanchez, zaterdag winnaar van de zesde etappe, werd derde. Beste Nederlander was Joost Posthuma: 36ste, op 12.20 van de winnaar. Remmert Wielinga staakte zaterdag de strijd.

Contador gebruikte de laatste hindernis in de achtdaagse om de macht te grijpen. In de beklimming van de Col d’Eze liet hij de groep achter zich om eerst wat ontsnapte renners op te vegen en vervolgens alleen naar Nice te rijden. In de rug gesteund door het sterke collectief van Discovery Channel met Levi Leipheimer en Jaroslav Popovitsj. Veertig seconden was zijn voorsprong op de top die 16 kilometer verwijderd was van de finish in Nice. Rebellin kwam terug tot 22 seconden, waar hij een voorsprong van slechts zes tellen verdedigde.

Drie jaar geleden leek de loopbaan van 24-jarige Contador voorbij. Na een ernstige val in de Ronde van Asturië moest hij een zware hersenoperatie ondergaan die hem acht maanden aan de kant hield. De renner werd afgelopen winter door Johan Bruyneel weggehaald bij de Astanaploeg na een jaar waarin hij onder meer ritzeges behaalde in de Ronden van Romandië en Zwitserland. Contador won tijdens de ‘Rit naar de zon’ twee etappes.

De Duitser Stefan Schumacher veroverde gisteren de leiding in het algemeen klassement van de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico. Hij zegevierde in de tijdrit over iets meer dan 20 kilometer. Hij nam de eerste plaats over van de Italiaan Riccardo Ricco, die zaterdag zijn tweede etappezege behaalde.

Schumacher legde de tijdrit in Civitanova af in 27 minuten en 8 seconden. Zijn landgenoot Andreas Klöden eindigde op één seconde als tweede. Hij staat in het klassement ook tweede. Thomas Dekker, die vorig jaar in de tijdrit de basis legde voor de eindzege, verloor 23 seconden op Schumacher. In een sterker rennersveld dan vorig jaar werd de Nederlander achtste. Dekker werd in de vierde rit vijfde, kort achter de Italiaan Ricco. Schumacher bevestigde zijn allroundkwaliteiten. De Duitser won vorig jaar twee ritten in de Ronde van Italië en was in het najaar de beste in de Eneco Tour en de Ronde van Polen. Vandaag wacht de lastigste rit van de Tirreno-Adriatico.