Coalitie verliest in Finland, partij premier blijft grootste

De liberale Centrumpartij van premier Matti Vanhanen is ondanks zetelverlies als grootste partij uit de bus gekomen bij de parlementsverkiezingen in Finland. De liberalen behaalden gisteren 51 van de in totaal tweehonderd zetels in het Finse parlement, slechts een meer dan de conservatieve Nationale Coalitie Partij (NCP) die flink vooruitging.

De stembusuitslag betekent vermoedelijk dat de huidige centrum-linkse coalitieregering plaats zal maken voor een centrum-rechts kabinet onder regie van Vanhanen. Finland wordt sinds 2003 geregeerd door een coalitie van Centrumpartij, Sociaal-Democratische Partij (SDP) en Zweedse Volkspartij, een kleine partij die opkomt voor de Zweedstalige minderheid in Finland. Hoewel de coalitiepartijen een getalsmatige meerderheid behouden, geldt het door hun gezamenlijke verlies als onwaarschijnlijk dat zij gedrieën verder kunnen regeren.

Vanhanen voerde vanochtend al een verkennend gesprek met de leider van de NCP, de 35-jarige Jyrki Katainen. De ‘babyface’ van de Finse politiek claimde na het bekend worden van de stembusuitslag direct het recht op deelname aan het nieuw te vormen kabinet.

Een andere samenstelling van de regering zal vermoedelijk geen ingrijpende koerswijziging tot gevolg hebben. Politieke partijen in Finland vertolken van oudsher betrekkelijk gelijkluidende standpunten, hetgeen ook tot uitdrukking kwam in de rustig verlopen verkiezingscampagne.

Behalve naar vergrijzing en belastingverlagingen ging de aandacht de voorbije weken vooral uit naar de ontboezemingen van een ex-vriendin van premier Vanhanen. In een recent gepubliceerd boek beweert Susan Kuronen (36) onder meer dat de premier (51) haar gedumpt heeft per sms. De publiciteit rondom het boek, dat is uitgegroeid tot een bestseller, heeft het imago van de toch al populaire Vanhanen alleen maar goed gedaan, aldus analisten.

De 51 zetels voor de Centrumpartij betekenden een verlies van vier zetels vergeleken met de vorige verkiezingen. De NCP won tien zetels, de SDP verloor er acht. De Zweedse Volkspartij won een zetel.

De nieuwe regering zal naar verwachting volgende maand van start gaan. (AP, Reuters, AFP)