Alex Schelvis vijfde bij WK in open water

Zwemmer Alex Schelvis is gisteren bij de wereldkampioenschappen in Melbourne verrassend als vijfde geëindigd op de vijf kilometer in open water. De titel ging voor de derde achtereenvolgende keer naar de Duitser Thomas Lurz. Hij finishte in 56 minuten en 49,6 seconden, één seconde voor de Rus Evgeny Drattsev.

Voor de kust van de badplaats St. Kilda, bij Melbourne, zwom de 19-jarige Schelvis, afkomstig uit Spijkenisse, lange tijd gemakkelijk mee aan kop van het veld. De laatste ronde van 1.250 meter kon hij het tempo niet meer bijhouden, maar hij kwam slechts twaalf seconden tekort op de winnaar.

„Ik had dit absoluut niet gedacht”, zei Schelvis vanochtend in zijn hotel in St. Kilda. Maar hij wist niet veel meer van de race. „Als ik goed zwem kan ik me de race bijna niet meer herinneren.”

Schelvis, die bouwkunde studeert aan de Hogeschool Rotterdam, werd vorig jaar ontdekt door de voormalige topzwemster in open water Edith van Dijk, nu bondscoach. Zij plukte de 1,98 meter lange Schelvis uit het zwembad om zijn geluk te laten beproeven op de lange afstanden. In zijn derde race won Schelvis, die wordt getraind door zijn vader, zilver op het EK voor junioren. Nu is hij vijfde van de wereld. Woensdag komt hij ook aan de start op de tien kilometer, volgend jaar in Peking een olympische discipline. Ook landgenoot Maarten van der Weijden komt woensdag in actie.

Tijdens de race werden vier van de 35 zwemmers voortijdig uit het water gehaald met onderkoelingsverschijnselen. Twee deelnemers uit Antigua en twee uit Ghana hadden te veel last van de zeewatertemperatuur van 19 graden. Bij de vrouwen, die tijdens hun race werden gehinderd door een school kwallen, won de Russische Larissa Iltsjenko voor de vierde achtereenvolgende keer de titel, een record.

    • Rob Schoof