Akkoord over tegoeden Noord-Korea

De Verenigde Staten en Noord-Korea hebben hun conflict over bevroren Noord-Koreaanse tegoeden opgelost. Daarmee lijkt een van de obstakels in het vandaag hervatte zespartijenoverleg over ontmanteling van Noord-Korea’s nucleaire programma uit de weg geruimd.

In 2005 werd 25 miljoen dollar aan Noord-Koreaanse tegoeden bij de Banco Delta Asia in Macau bevroren, nadat de VS de bank in verband hadden gebracht met witwaspraktijken. Daarop verbrak Pyongyang het zespartijenoverleg, waaraan verder China, Zuid-Korea, Japan en Rusland deelnemen. In februari werd bij hernieuwd overleg afgesproken dat Pyongyang binnen zestig dagen zijn nucleaire reactor in Yongbyon zou sluiten, in ruil voor economische hulp en – uiteindelijk – een herstel van de diplomatieke relaties met de VS en Japan. De VS zouden een oplossing zoeken voor het probleem met de bank.

Vorige week rondde het Amerikaanse ministerie van Financiën een onderzoek naar de bank in Macau af, waardoor het voor de Chinese autoriteiten mogelijk is geworden om het Noord-Koreaanse geld over te maken naar een rekening bij de Bank of China in Peking. Noord-Korea heeft toegezegd het te zullen gebruiken voor onderwijs en humanitaire doelen, zei de Amerikaanse onderminister van Financiën Daniel Glaser.

De Amerikaanse onderhandelaar Christopher Hill zei vanmorgen dat de partijen „zich nu kunnen richten op het volgende probleem”. Hij voegde eraan toe dat er „nog vele problemen zijn”. De Noord-Koreaanse onderhandelaar Kim Kye-gwan herhaalde vandaag dat Pyongyang bereid is de reactor in Yongbyon te sluiten, als alle details rond het geld zijn afgerond. Er moet nog besloten worden wanneer het bedrag beschikbaar komt. De huidige besprekingen in Peking, die tot en met woensdag duren, zijn gericht op de voorwaarden voor sluiting van de reactor. Ook Japan waarschuwde vandaag voor te veel optimisme. „Als we het proces vergelijken met een marathon, zijn we net begonnen met rennen”, aldus de Japanse gezant in Peking. (Reuters, AP)