Ajax zet koploper PSV thuis te kijk

Ajax overtroeft koploper PSV op technisch, tactisch en fysiek vlak.

Gelatenheid bij PSV was volgens trainer Koeman onverklaarbaar.

Dertien jaar kon Ajax niet winnen van PSV in Eindhoven. Toen dat gisteren eindelijk een keer wel gebeurde was het meteen goed raak. Op ontluisterende wijze werd PSV voor eigen publiek in zijn hemd gezet (1-5). Ajax was zijn rivaal op alle fronten de baas: technisch, tactisch en fysiek. Dat laatste was opmerkelijk met zoveel ‘lichtgewichten’ in de ploeg. En het zat PSV-trainer Ronald Koeman dan ook buitengewoon dwars dat zijn team zich vrijwel vanaf de eerste minuut op dat gebied had laten aftroeven. „Er zijn trainers die het een eer vinden de fairplay Cup te winnen, maar mij interesseert die trofee geen reet”, zei de aangeslagen Koeman. „We hebben Ajax met fluwelen handschoentjes aangepakt. Terwijl die ploeg op het randje van het toelaatbare speelde en er af en toe overheen ging. Ajax heeft vier gele kaarten gekregen en wij niet één. Dan heb je het niet goed gedaan.’’

De gelatenheid bij PSV was onverklaarbaar. Wellicht dat er sprake was van enige onderschatting veroorzaakt door de comfortabele positie op de ranglijst. Verder miste de landskampioen Alex en Kromkamp in de verdediging, die nu louter uit tamelijk onervaren (buitenlandse) spelers bestond. Voorin was de afwezigheid van Koné een aderlating.

PSV leek Ajax te willen verrassen met drie verdedigers, een sterk bezet middenveld met zes spelers en eigenlijk één spits in de persoon van Farfán. Maar Ajax, dat zoals vaker dit seizoen in moeilijke uitwedstrijden de rechterflank open liet en met twee spitsen opereerde (Babel, Huntelaar), stelde snel orde op zaken.

De Amsterdamse ploeg heeft dit seizoen veel belangrijke wedstrijden met twee spitsen in zijn voordeel beslecht. Huntelaar verklaarde na afloop in de catacomben van het PSV-stadion dat dit systeem hem goed ligt. „Ik heb het idee dat ik meer ruimte heb”, aldus de goaltjesdief. Tevens concludeerde trainer Henk ten Cate dat Ajax met Davids in de gelederen sinds zijn komst in de winterstop nog niet heeft verloren. Als aanjager op het middenveld dwingt hij de tegenstander tot snel handelen en dat was voor Sun en Afellay te veel gevraagd. Davids heeft niet meer het loopvermogen om steeds tot in het doelgebied te penetreren. Hoewel hij gisteren wel met een geweldige volley van grote afstand op de lat schoot. De terug stuitende bal caramboleerde in het gezicht van doelman Gomes die groggy naar de grond ging.

Het was een van de vele vernederingen die PSV zich moest laten welgevallen. Na ruim een kwartier opende Huntelaar de score met een kopbal uit een corner van Sneijder. De spits heeft de gave bij een hoge bal voor het doel zich bijna ongemerkt en op het juiste moment los te rukken van een verdediger. Toch gaat hem dat in Nederland te gemakkelijk af. Koeman was er dan ook verbolgen over hoeveel ruimte Huntelaar en Babel kregen. „Da Costa en Salcido gaven Huntelaar te veel vrijheid”, bromde Koeman. „Daarom heb ik Simons op de plek van Da Costa laten spelen.” Rechtsback Alcides bleek niet opgewassen tegen de snelheid van Babel.

Na de spectaculaire treffer van Sneijder (0-2) kon PSV aanvankelijk even wat terugdoen. Uitgerekend invaller Kluivert scoorde tegen zijn oude liefde. Maar Ajax liep weer snel uit naar 1-3 toen Ten Cate rechtsbuiten De Mul inzette om via zijn snelheid te profiteren van de ruimte die PSV noodgedwongen achterin weggaf om voorin te kunnen pressen. Huntelaar tikte een voorzet van De Mul in en Ajax was toen ontketend. Gabri maakte 1-4 en zelfs Perez kreeg een aandeel in het doelpuntenfestijn. De Deen was de afgelopen dagen in opspraak gekomen door een bericht in De Telegraaf. Het ochtendblad meldde dat de ontevreden bankzitter Perez de sfeer zou verzieken. Volgens de aanvaller klopte de strekking van het bericht niet. „We hebben dit intern besproken. Het is een kwalijke zaak dat een ploeggenoot dit heeft laten lekken. Ik ga niet op zoek naar de dader. Ik ben voetballer en geen misdaadverslaggever.”

    • Erik Oudshoorn