Activisten belagen Van der Moolen

Britse en Amerikaanse dierenactivisten hebben het vizier gericht op het Nederlandse effectenhuis Van der Moolen. De reden is de vermeende relatie van het bedrijf met het Britse chemieconcern Huntingdon Life Sciences, dat zich bezighoudt met dierenproeven. Huntingdon ligt in Groot-Brittannië al langer onder vuur.

Vrijdag hielden activisten demonstraties voor het Amsterdamse kantoor van Van der Moolen en voor de deuren van Euronext. Privébezit van commissarissen van Van der Moolen zou zijn beschadigd, maar een woordvoerder wil dat bevestigen noch ontkennen.

Het doel van de acties is volgens woordvoerder Greg Avery van de Britse organisatie Stop Huntingdon Animal Cruelty (SHAC), een „einde aan de handel in aandelen Huntingdon aan de Amerikaanse beurs”, die sinds kort is gefuseerd met Euronext. Waarom Van der Moolen belaagd wordt? „Van der Moolen is een belangrijke speler op de New York Stock Exchange”, aldus Avery.

Een woordvoerder van Van der Moolen reageert verbaasd op deze mededeling. „Aandelen Huntingdon worden niet verhandeld op de New Yorkse beurs, maar op een kleine beurs die Archipelago heet en kortgeleden met NYSE is gefuseerd. Onze enige connectie is dat wij sinds de privatisering een klein belang in NYSE hebben. Met Huntingdon hebben wij geen enkele directe relatie.”

SHAC voert uitsluitend legaal actie, maar het Animal Liberation Front geeft „met illegale acties steun aan SHAC”, aldus Robin Webb, de Britse woordvoerder van de actiegroep. De methoden lijken effectief: SHAC is er trots op dat geen enkele bank of verzekeringsmaatschappij in Groot-Brittannië nog zaken durft te doen met Huntingdon. „Financiële transacties van Huntingdon worden afgehandeld door de Britse staat”, aldus Avery.