ABN Amro mikpunt van beursspeculanten

Om de hedgefondsen van zich af te schudden zou ABN Amro een fusie overwegen met Barclays. Speculanten sturen de koers scherp hoger. Wat doen de beursautoriteiten?

Gisteren een trotse bank met een beurswaarde van 52 miljard euro. Vandaag een speelbal van beurshandelaren. ABN Amro werd vanochtend inzet van een nieuwe golf speculaties, na een stroom van krantenverhalen over mogelijke fusiepartners en een ongebruikelijk persbericht van de Britse Barclays Bank, een van de getipte partners van ABN Amro.

De bank in Amsterdam ligt al bijna vier weken publiekelijke onder vuur van speculatieve hedgefondsen die – ontevreden met strategie en rendement – willen dat de top van de bank opsplitsing of verkoop in gang zet. De open brieven van twee speculanten, The Children’s Investment Fund (TCI) en Tosca, zorgen al weken voor meer dan gemiddelde beurshandel in het fonds. TCI en Tosca zeggen beide meer dan 1 procent van de aandelen van ABN Amro te hebben.

Vanmorgen was het aandeel ABN Amro opnieuw dé stijger op de Amsterdamse beurs. De koers opende meer dan 9 procent hoger, een ongewone sprong voor een aandeel als ABN Amro. Begin van de middag was de koers 7 procent hoger (29,35 euro), waardoor de beurswaarde steeg naar 56 miljard. Ditmaal zetten berichten in de Britse zondagskranten de koers in beweging: Barclays zou interesse hebben in een fusie.

Of het klopt weet de gemiddelde belegger niet. ABN Amro wil niet reageren. Barclays voerde de spanning vanochtend op. De bank, die in beurswaarde circa 10 miljard meer waard is dan ABN Amro, zei dat zij pas morgenochtend zal reageren op de speculaties in de media.

De reactie van de Britse bank is opmerkelijk. Als de berichten niet kloppen zou de bank dat nu kunnen zeggen. Als er wel gesprekken zijn ook. Waarom wachten met een reactie terwijl de geruchten zo’n impact hebben op de koers van ABN Amro?

De Nederlandse beurstoezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) zegt de gang van zaken „typisch en vreemd” te vinden. De AFM bekijkt de zaak, maar grijpt vooralsnog niet in, terwijl de situatie kan leiden tot marktmanipulatie en handel met voorkennis.

AFM-bestuurder Paul Koster pleitte twee weken geleden voor nieuwe regelgeving in Europa om beter te kunnen optreden tegen marktmanipulatie. Een situatie als die rond ABN Amro – met hedgefondsen die zeggen posities in te nemen, nieuws dat naar de media wordt gelekt en branchegenoten die een bankenfusie onderzoeken – leent zich gemakkelijk voor misbruik, is een regelmatig gehoorde opinie onder financiële toezichthouders.

De Nederlandsche Bank, die eerder bij monde van president Nout Wellink haar ongenoegen uitsprak over de opdringerige brief van TCI, neemt nu een afwachtende houding aan. „Wij nemen notie van de ontwikkelingen.” De Nederlandsche Bank moet onder meer de stabiliteit van de financiële wereld zeker stellen.

In politiek Den Haag reageerde men lauw op een mogelijke fusie van een van de grootste banken in Nederland. „Een fusie op basis van gelijkwaardigheid klinkt aantrekkelijker dan de bemoeienis van durfkapitalisten”, zei Tweede Kamerlid Weekers (VVD). De Nerée tot Babberich (CDA) zei het jammer te vinden als veel grote bedrijven Nederland verlaten. „Maar je kunt het niet tegenhouden.”

    • Menno Tamminga
    • Heleen de Graaf