ABN Amro in het vizier van Britse bank Barclays

De Britse bank Barclays is in gesprek met ABN Amro over een fusie. Dit schrijven diverse Britse kranten. Barclays liet vanochtend weten morgen met een verklaring te komen over de speculaties in de media.

Met de berichten houdt het tumult rond ABN Amro aan. De bank ligt sinds eind februari onder vuur van hedgefondsen, waaronder The Children’s Investment Fund (TCI). Deze speculatieve beleggingsfondsen zijn ontevreden over de strategie en het rendement van de bank en willen dat er wordt gekeken naar een opsplitsing of verkoop. ABN Amro heeft nog niet gereageerd op de eisen, maar zal dat voor eind van deze maand doen.

Het aandeel ABN Amro steeg fors vanmorgen op de beurs in Amsterdam in een reactie op de berichten. ABN Amro opende dik 9 procent hoger en stond rond het middaguur op een winst van 7 procent op 29 euro.

Waarom Barclays, de derde bank van Groot-Brittannië, morgen pas komt met een reactie op de berichten, is niet duidelijk. ABN Amro wilde vanmorgen ook geen commentaar geven. Barclays heeft 27 miljoen klanten, telt 122.000 werknemers en is actief in vijftig landen. Vorig jaar boekte deze bank een winst van 7,1 miljard pond (10,4 miljard euro).

In de internationale media worden meer instellingen genoemd die belangstelling zouden hebben voor ABN Amro. Zo doen de namen van de Nederlandse bankverzekeraar ING en Royal Bank of Scotland weer de ronde, zoals de afgelopen maanden eerder het geval was. De Spaanse banken Santander en BBVA en het Franse BNP Paribas zouden ook toenadering hebben gezocht tot ABN Amro.

Minister Bos (Financiën) en De Nederlandsche Bank wilden niet reageren op de publicaties.

ABN Amro: pagina 11