7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Aangenaam

Kleine Houtstraat 105, HaarlemTelefoon (023) 531 74 03Keuken open 11.00-22.00Gem. prijs 3-gangen à la carte 23,50 euroCategorie: biologisch

Bij Aangenaam wordt er gewerkt op basis van het Fair Trade-principe. Zowel het servies als het eten is eerlijk en de inrichting van de Wereldwinkel maakt het Fair Trade-gevoel helemaal af. Als je achter in de zaak gaat zitten, kun je zelf zien hoe de kok je eten klaarmaakt. Er is voor ieder wat wils door de ruime keuze op de biologische menukaart. Bij betaling mag je zelf aangeven naar welk goed doel 5 procent van de rekening gaat!

goed | Vooraf krijg je een mandje desembrood met olijven van het huis. De porties zijn precies goed en de prijs staat in verhouding tot de kwaliteit. Op de menukaart staan niet veel gerechten, maar ook zeker niet te weinig. (08-02-2007 N. P. te Amsterdam)

uitstekend | De bediening is erg vriendelijk en het concept biologisch eten wordt tot in de puntjes doorgevoerd. Zo komt het serviesgoed uit de Wereldwinkel en op de toiletten hangt gerecycled wc-papier. Daarnaast is het eten ook nog eens erg lekker. (21-02-2007 M. T. te Kudelstaart)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 CABARET

Cabaret try-outpodium BIES

Amsterdam: Bellevue. Tijd: 20.30u. Entree: 10,50/12 euro. Inl: 020-5305301; www.theaterbellevue.nl

BIES is het nieuwe cabaret try-out-podium in Theater Bellevue. Één keer per maand wordt de kleine zaal omgebouwd tot een sfeervolle cabaretclub. Op het programma staan steeds drie optredens van elk 25 minuten plus een ‘extra special act’. Je krijgt een kijkje in de keuken van bekende en nog onbekende cabaretiers, kleinkunstenaars, stand-uppers en muzikanten. De BIES-editie van vanavond staat onder leiding van presentator Niek Barendsen. Te gast zijn onder anderen Nina de la Croix, Bert Gabriels en Maaike Martens.

3 SCHRIJVERS

Debutanten Christiaan Weijts en Gerbrand Bakker te gast

Utrecht: Café Van Wegen. Tijd: 20.00u. Toegang: gratis, consumptie verplicht. Inl: www.slau.nl

Christiaan Weijts en Gerbrand Bakker, de meest geprezen debutanten van het afgelopen jaar, zijn vanavond te gast bij ‘Woorden bij Van Wegen’. Iris Pronk levert een speciale bijdrage met haar boek Nestblijvers. Weijts won onlangs met zijn debuutroman Art. 285b de Max Pam Award 2006. Bakker kreeg voor zijn roman Boven is het stil het Gouden Ezelsoor. Pronk zal Bakker interviewen en het dubbelgesprek leiden over ‘debuteren’. Ed van Eeden interviewt Weijts en Pronk. Presentatie: Ruben van Gogh.

4 FILM

Transylvania

Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht.

Tony Gatlif documenteert in zijn films met veel ‘schwung’ het marginale bestaan van zigeuners in Oost-Europa. In Transylvania reist de Italiaanse Zingarina vanuit Frankrijk haar grote liefde na, een Roemeense muzikant. Ze is zwanger en wil hem terugvinden. Maar als ze hem vindt, wijst hij haar af. De lappendeken van sterke scènes wordt overtuigend bijeengehouden door de opzwepende muziek. Regie: Tony Gatlif, 2006. Met o.a. Asia Argento, Birol Ünel, Amira Casar.

5 SCHRIJVER

BorderKitchen: Ingo Schulze

Den Haag: Prinses Mariestraat 34. Aanvang: 20.00u. Entree: 5 euro. Voertaal: Engels. Res: 070-3462355.

Crossing Border organiseert een BorderKitchen met de Duitse schrijver Ingo Schulze. Hij wordt geïnterviewd in het Engels en vertelt over zijn net verschenen boek Nieuwe Levens. Ingo Schulze werd in de jaren negentig op slag wereldberoemd met zijn roman Simple Stories, die werd gevolgd door 33 ogenblikken van geluk. In Nieuwe levens analyseert Schulze hoe het dagelijkse leven in 1989 en 1990 voorgoed verandert door de val van de Muur.

6 THEATER

Het goede lichaam

Rotterdam: Oude Luxor Theater. Aanvang: 20.00u. Inl/res: 010-4843333 & www.luxortheater.nl

Het goede lichaam is het vervolg op de wereldhit De vagina monologen. Schrijfster Eve Ensler behandelt nu de rest van het vrouwelijk lichaam, en de obsessie met gewicht, eten en maten. Overal ter wereld voelen vrouwen de noodzaak íets aan hun lichaam te veranderen. Wat doen en laten zij daar allemaal voor; gedwongen of vrijwillig? Ook nu baseerde Ensler haar script op interviews met vrouwen van over de hele wereld. Met Wimie Wilhelm en een wisselende cast van bekende en onbekende actrices. Regie: Peter Heerschop.

7 BOEKENWEEK

Herman Pleij in de Sint Jan

Gouda: Sint Jan. Aanvang: 20.00u. Toegang: 5 euro. Kaarten: Boekhandel Verkaaik B.V. Inl: 0182-512750.

Prof. dr. Herman Pleij geeft een humoristisch getinte lezing in de Goudse Sint Jan. Pleij is hoogleraar Nederlandse historische letterkunde aan de UvA en heeft naar aanleiding van het Boekenweekthema een boek geschreven over de functie van de nar in de Middeleeuwen: De eeuw van de zotheid. Wethouder A. Menkhorst zal de avond openen. Het blokfluitensemble van de Muziekschool Gouda zal middeleeuwse muziek laten horen.