7 redenen om thuis te blijven

Wat ben je mooi!

www.you-are-beautiful.com, gratis

You are beautiful. Vijftien letters waarmee een groep anonieme kunstenaars uit Chicago de wereld een beetje wil veranderen. Ze zetten mensen aan tot actie: creëren in plaats van consumeren. Overal worden jongeren tegenwoordig door marketingbureaus betaald om muren vol te plakken met reclamestickers. En als de politie hen oppakt, betaalt het bedrijf netjes de boete. Daar moet een positieve actie tegenoverstaan, vindt You-Are-Beautiful. Een echt DIY-project (do it yourself). Op de website wordt iedereen aangespoord om de zin ‘You are beautiful’ op zichtbare plaatsen te laten zien, in welke vorm dan ook. Dat levert een site vol uiteenlopende foto’s op. Je kunt ook stickers met ‘You are beautiful’ gratis opvragen op de site. Al moet je dan wel Amerikaanse postzegels hebben voor de retourenvelop. Anders kun je de stickers zelf uitprinten met een pdf-bestandje. Plakken maar (of spuit een toffe graffiti), foto maken en opsturen. Je digi-kiek wordt op de site geplaatst. En met een beetje geluk eindigt je foto nog eens in een tentoonstelling, want de kunstenaars exposeren ook met hun project. (JvG)

2 Film

Die another day

SBS 6, 20.30-23.25u, onderbroken door Hart van Nederland

Die Another Day begint als James Bond infiltreert in de organisatie van een Noord-Koreaanse legerofficier. Het plan mislukt en de geheim agent wordt gevangen genomen. Veertien maanden wordt Bond gemarteld, totdat hij bij een gevangenenruil weer vrijgelaten wordt. De Brit wil weer aan het werk, maar M stelt hem op non-actief. Zal het 007 lukken om terug te vechten?

3 Gp documentaire

Dokument: Family one -en/of snel naar de hel

Ned.2, 22.50-00.10u.

Hoofdpersoon van de documentaire is deze keer de Nederlandse coureur Christijan Albers. De 27-jarige racer werd in de periode 2003-2006 gevolgd door filmmaker Joost Kraanen. Met onder meer aandacht voor Albers’ successen in de DTM-kampioenschappen voor Mercedes, zijn pogingen om een stoel te krijgen in een Formule 1-team en zijn eerste races in het team van Midland F1 Racing.

4 Talkshow

Jensen!

RTL5, 22.30-23.15u.

Fergie komt naar Nederland. Nee, niet de ex-vrouw van de Britse prins Andrew, maar de zangeres van The Black Eyed Peas. De Amerikaanse band scoorde hits met onder meer de nummers Where is the love? en Let’s get it started. Tegenwoordig treedt Fergie echter zonder haar band op. Vanavond is ze te gast bij de talkshow van Robert Jensen. Naast het geven van een interview, zal zij ook twee nieuwe nummers zingen.

5 Gedicht lezen

Dichter Li Bai

tinyurl.com/394uqx

Alleen zijn en niets dan de maan en je eigen schaduw om mee te klinken. Het is het centrale thema van een van China’s beroemdste gedichten, geschreven door Li Bai (701 – 762), ook wel bekend als Li Po, Li Tai Po en Li Tai Pe. Al die namen geven al aan dat er bij het vertalen van Chinese karakters variatie mogelijk is. Voor poëzie geldt dat natuurlijk in sterke mate. In het Westen is Li Bai, en dan vooral zijn drinklied, een bron van inspiratie voor talloze dichters gebleken. ‘In het loof van jasmijnstruikjes zit ik bij de wijn’, begint de interpretatie van Gaston Burssens. Jan H. Eekhout start met ‘Temidden bloemen in een wolk van geur. / Ach, waarom moet ik thans zoo eenzaam zijn?’ Slauerhoff maakte ervan: ‘’k Verkeer in weelde tusschen de bloemen met wijn.’ Henk Lensen verzamelde op zijn site maar liefst 64 versies in twaalf talen. En natuurlijk kan een Friese versie niet ontbreken. (CJ)

6 Persifleren

Bio DaVersity Code

www.daversitycode.com

In het natuurhistorisch museum is een ijsbeer vermoord. Rond zijn lijk is een web met een cryptische boodschap aangebracht. ‘Diersymboloog’ dr. Robert Penguin en cryptologe Sophie Minnow worden ingeschakeld om de code te ontcijferen. Zo begint de Bio DaVersity Code, een flashfilmpje met een vette knipoog naar The Da Vinci Code. Het duo kan de mensheid redden door een grote leugen te ontkrachten, namelijk dat mensen niets merken van het uitsterven van levensvormen. Alle leven op aarde hangt met elkaar samen in een web, en de mens vernielt dit web in een rap tempo. Het filmpje is gemaakt door Free Range Studio’s, van Store Wars en The Meatrix, populaire virale filmpjes met een boodschap. Vol verwijzingen naar de film: het schilderij de Monkey Lisa, agent Minnow en agent Vache (Mineu en Fache), en ingewikkelde computeranimaties die helpen de code te kraken. (IdV)

7 Foto’s kijken

Jeugdfoto’s van BN’ers

http://frontpage.fok.nl/nieuws/74351

Dat bekende Nederlanders er vroeger lang niet altijd zo hip uitzagen (of juist hipper), blijkt uit foto’s op het online Fok!-forum. Leden van deze site proberen zo veel mogelijk jeugdfoto’s van, inmiddels, bekende Nederlanders te traceren. Tot nu toe zijn er al ruim driehonderd nationale sterren getraceerd. Mede dankzij de webpagina schoolbank.nl, een databank waarmee je oude klasgenoten terug kan vinden, werd het zoeken vergemakkelijkt. Vandaar dat de collectie voor het merendeel uit klassenfoto’s bestaat. Zo is een jonge Jan Peter Balkenende, inclusief hippiekapsel, te bewonderen. Maar ook een foto van een langharige Theo van Gogh behoort tot de collectie. Veel Nederlandse zangers, zangeressen, acteurs, actrices, presentatoren, voetballers en politici zijn inmiddels gevonden. Maar de zoektocht naar een jeugdfoto van kroonprins Willem-Alexander gaat verder. (RH)

Met bijdragen van Jessica van Geel, Renée Heidekamp, Carola Janssen en Irene de Vette