Telefoons die je tante ook snapt

Waarom moet een telefoon ingewikkeld zijn? De meeste mensen willen een simpel apparaat dat ze in staat stelt te bellen, te sms’en en – als toppunt van high-tech – de wekker te zetten. Op de grote Duitse IT-beurs Cebit werden deze week nieuwe GSM-modellen getoond die je tante ook snapt. Medion, geen onbekend merk voor

medion_seniorengsm.pngWaarom moet een telefoon ingewikkeld zijn? De meeste mensen willen een simpel apparaat dat ze in staat stelt te bellen, te sms’en en - als toppunt van high-tech - de wekker te zetten. Op de grote Duitse IT-beurs Cebit werden deze week nieuwe GSM-modellen getoond die je tante ook snapt.
Medion, geen onbekend merk voor de bezoeker van Duitse winkelketens, komt met een Seniorentelefon: grote knoppen, duidelijke iconen en kleurverschillen, een simpele aan/uit schakelaar in plaats van een geheime toetsencombinatie waar je uren naar zoekt. En voor de snelkiesnummers drie ongecompliceerde knoppen met de nummers Einz, Zwei en Drei. Voor 149 euro krijg je een eenvoudige mobiele telefoon in een hip jasje, aldus Medion. De prijs is aardig, maar dat van dat jasje is gelogen: het Medionmobieltje is praktisch, maar mooi is anders.
BigEasy2.jpg Fitage is een ander bedrijf dat zich in de seniorenmarkt heeft gespecialiseerd. Hun Big Easy 2 is de opvolger van de Katharina de Grote, een simpele Riesenhandy (reuzentelefoon) die vorig jaar al op de markt verscheen. De Katharina was zo groot dat je ‘m onmogelijk kon verliezen, laat staan meenemen. Big Easy 2 is een stukje handzamer maar heeft nog steeds wel leesbare knoppen waar je je als mobiele beginneling geen buil aan kunt vallen. Ook handig: de telefoon heeft een luidsprekerfunctie en kan ook een signaal naar een gehoorapparaat sturen. De prijs zal rond de 300 euro bedragen.

Fitage-producten worden, zoals in Duitsland gebruikelijk, door een Doktor ontwikkeld: in dit geval Dr. Darius Khoschlessan.
Hij tekende ook voor het ontwerp van de Big Easy TV, een afstandsbediening die geen raadselachtige functies heeft, maar waarmee je gewoon van zender naar zender kunt zappen. Klinkt behoorlijk senior-proof.

    • Marc Hijink