Wolters wil af van ‘onderwijs’

Wolters Kluwer gaat zijn onderwijsdivisie verkopen. Dat maakte het informatieconcern gisteren bekend. Vorig jaar september kondigde Wolters Kluwer al aan „de strategische positie” van het bedrijfsonderdeel te heroverwegen.

„Verkoop is de beste optie. Dat geeft de onderwijsdivisie de beste mogelijkheden voor toekomstige groei, en zal de aandeelhouderswaarde verhogen”, verklaarde het bedrijf gisteren.

De onderwijsdivisie, waar ongeveer 1.400 mensen werken, is actief in zeven Europese landen, waaronder Duitsland en Groot-Brittannië. In Nederland valt Wolters-Noordhoff onder het onderdeel. Bij deze uitgever van onder meer de Bosatlas werken ongeveer 450 werknemers in vestigingen in Groningen en Houten.

Hiermee is Wolters Kluwer de derde uitgever in korte tijd die zijn onderwijsdivisie in de verkoop zet. Ook Reed Elsevier en de Canadees-Amerikaanse uitgeverij Thomson zijn bezig hun onderwijsafdelingen te verkopen.

Lesboeken zijn geen kernactiviteit meer voor de uitgevers. Zij concentreren zich liever op onmisbare informatie voor zakelijke afnemers. Digitaal, niet alleen op papier. Favoriete klanten zijn medici, juristen, financiële dienstverleners en wetenschappers.

Wolters Kluwer boekte vorig jaar een omzet van 3,7 miljard euro, 9 procent meer dan in 2005. De omzet van de onderwijstak groeide slechts twee procent. De nettowinst steeg met 23 procent tot 322 miljoen euro.