Van ‘Kruisvocht in spijkerbroek’ tot ‘Totem und Tofu’: boektitelprijsvraag

Vanwege de Boekenweek, die als thema satire heeft, schreven we een grappige boektitelwed-strijd uit. En het regende inzendingen

De origineelste én grappigste inzending op onze ‘Dit land kan zoveel heter’-boekenweekprijsvraag van vorige week, waarbij we u vroegen om grappige boektitels in te sturen onder het motto ‘scherts, satire en ironie’, kwam in de vorm van een tijdschrift. Geen tijdschrifttitel, maar gewoon het hele blad. Rails stuurde ons hun nieuwe nummer op met op het omslag onze favoriete eend-kanariecombinatie die de Lof der zatheid bezingen. Helaas zijn Fokke & Sukke medewerkers van deze krant, anders hadden we een boekenbon teruggestuurd.

Zelf waren we minder origineel. Twee inzenders attendeerden ons erop dat op het forum van de website bookcrossing.com het ‘eenletterspel’ wordt gespeeld, waarin een boektitel met een letter gewijzigd moet worden, dat vergelijkbaar is met onze prijsvraag.

De titel die wij als voorbeeld noemden, Dit land kan zoveel heter, valt in die categorie - maar wij wilden er een omschrijving (Wouter Bos goes Al Gore) bij. Een van de inzenders vroeg als prijs om een artikel over bookcrossing in plaats van een boekenbon, maar deze website over te vondeling gelegde boeken beschreven we al op 2 november 2002 in Leven &cetera. En andere inzenders waren leuker. Ewart Kuijk was de eerste, met ‘Kruisvocht in spijkerbroek: praktische tips voor vroegincontinenten’. Charles de Vré uit Amsterdam stuurde ‘Komt een man bij de dokter’, van Kloon; Gust Klaassen uit Utrecht ‘Nooit meer kapen: hét definitieve instructieboek voor de air marshal’; Carla den Hartog zond ‘Zonder professoren: verhoogde efficiency in het universitair onderwijs’ en‘De ondergang van de familie Moskowicz: opkomst en verval van een advocatengeslacht’ . Marian van Leeuwen uit Leiden zond in ‘De Aanslag: gebitsverzorging voor pijprokers’. Voor sommige mensen bleek de prijsvraag verslavend. David uit Utrecht zond ‘een selectie van zijn oogst van een rustige zondagmiddag’, waaronder ‘Totem und Tofu: de Freudiaanse keuken’, ‘Sonja de Roversdokter: dubieuze praktijken in de dieetbranche’ en ‘De Ham zonder Eigenschappen: ontwikkelingen in de moderne voedingsindustrie’. Lowie Gilissen uit Hengelo stuurde meer dan twintig titels, waaronder ‘De helaasheid der ringen: over de toename van het aantal echtscheidingen’, ‘Ik had een apenbroeder: Schepping of Evolutie’, ‘Het beven is vurrukkulluk: de beste honderd horrorfilms’, ‘De Heibel: over godsdienst valt te twisten’ en ‘Twee vorstinnen en een worst: biografie over Prins Charles’. Daar moesten wij het hardst om lachen. Boekenbon!