Televisie Voorkeur

Tijdens het tiende Gala van het Nederlandse lied ontvangt Peter Koelewijn de ‘Radio 2 Zendtijd Prijs’ en wordt een muzikale ode aan hem gebracht door collega’s als Boudewijn de Groot en Bennie Jolink. Ned.2, 20.30-21.25u. © Jørgen Krielen///Loenen ad Vecht 22-04-2004 Peter Koelewijn Krielen, Jorgen

actualiteit

Buitenhof. Ruud Lubbers praat over Nederland na het ‘Nee’ tegen Europa en over het nationale versus het Europese belang. Ook geeft de oud-premier zijn visie op de positie van Europa op het gebied van veiligheid en energie. En een debat tussen Sylvester Eijffinger, hoogleraar monetaire economie, en Jaap van Duijn, voormalig topman van Robeco, over de vraag of we aan de vooravond staan van een recessie. Ned.1, 12.10-13.05u.

informatief

Kruispunt. Wel of niet aandacht besteden aan familiedrama’s in Nederland? En moeten we niet gewoon over moord spreken in plaats van drama’s? Verder: over een week is het precies dertig jaar geleden dat de grootste vliegramp aller tijden plaatsvond op Tenerife. Nabestaanden vertellen hun verhaal. Ned. 2, 22.10-22.50u.

Over leven: Kernenergie, kunnen we zonder? De belangrijkste voor- en nadelen van de dominantie van kernenergie in de Belgische elektriciteisvoorziening op een rij gezet. België 2 (Canvas), 22.00-22.35u.

KRO Reporter Special: Tatort Linnaeusstraat. Duitse documentaire reconstructie van de moord op Theo van Gogh. Ned. 3, 21.30-22.35u.

Advocaat van de Duivel. Gefingeerd proces tegen Mohammed B., waarin advocaat Theo Hiddema een pleidooi voor de moordenaar van Theo van Gogh voert. Ned. 3, 22.35-23.10u.

documentaire

Het uur van de wolf: Rutger Kopland - De taal van het verlangen. Over de dichter Kopland die veertig jaar geleden zijn eerste bundel publiceerde. Ned.2, 19.00-19.55u.

ZDF Expedition: 2057 - Unser leben in der Zukunft. Eerste deel van een wetenschappelijke documentaire serie over de mogelijke ontwikkelingen in de medische wetenschap. ZDF, 19.30-20.15u.

Panorama: De moeilijkste job ter wereld. Over de taak van de voorzitter van de Europese Commissie. Eén jaar lang mocht filmmaker Sergio Ghizzardi de huidige commissievoorzitter, de Portugees José-Manuel Barroso, op de voet volgen. Een uitzonderlijke blik achter de schermen van de Europese besluitvorming en in de wandelgangen van Brussel. België 2, (Canvas), 20.15-21.05u.

Kunst

Boeken. Een gesprek met de filosoof Awee Prins over zijn boek Uit verveling. Prins komt tot de conclusie dat de verveling de verborgen grondstemming van onze tijd is. Hij schetst tevens de literaire geschiedenis van de verveling. Ned.1, 11.30-12.00u.

Arena. Over de laatste romanticus, de Russische componist Sergej Rachmaninov. In de Amsterdamse salon Cristofori kwamen in april 2006 Rachmaninov-kenners uit de hele wereld samen om over hun geliefde componist te praten. Ook bezochten zij een uitvoering van Rachmaninovs 2e symfonie door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden. Naar aanleiding van de internationale kunstbeurs Tefaf een gesprek met kunstjournalist Jhim Lamoree en galeriehouder Diana Stigter over de hoge kunstprijzen. Te gast is ook de modeontwerper Aziz die donderdag een grote show presenteert in de Ridderzaal. Acteur Jochum ten Haaf blikt vooruit op het theaterfestival Cement in Maastricht. Ned. 2, 17.10-18.23u.

Single Luck: Hair - Zen (1968). Het was een idee van Rudi Carell om in een van zijn televisieshows een langharige band een liedje uit de musical Hair te laten spelen. Het optreden van Zen leidde tot een nummer-1-hit in Nederland. Een half jaar later al ging de groep ten onder aan ruzie. Ned. 2, 18.23-18.55u.

muziek

Vrije geluiden. De zangeres Beáta Palya (1976) met haar folk-, jazz- en gipsykwintet. Verder pianist Marcel Worms over de Spaanse componist Federico Mompou. Een optreden door Irene Maessen, sopraan; Marijke van Kooten, viool; Daniel Esser, cello en Marcel Worms. En Loek Dijkman over het Orgelpark in Amsterdam. Ned.1, 10.30-11.30u.

sport

NOS Studio Sport. Wielrennen: laatste etappe van de Pro Tour Parijs-Nice: Nice-Nice. Aandacht voor het WK Cricket, met ex-international Ronald Lefever. In Studio Olympia: basketbal: Groningen-Amsterdam, handbal: Bevo-Aalsmeer, volleybal: Dynamo-Orion. Ned. 1, 13.08-17.12u.