Televisie Overige Films

The Majestic (Frank Darabont, 2001, VS). Ode aan de films van Frank Capra en de jaren vijftig, toen men nog onbekommerd in Amerikaanse waarden kon geloven. Hollywoodster met geheugenverlies (Jim Carrey) wordt in provinciestadje onthaald als oorlogsheld en helpt een vervallen bioscoop nieuw leven in te blazen. Ook met Martin Landau. BBC2, 15.30-17.55u.

Bridget Jones: The Edge of Reason (Beeban Kidron, 2004, VS/Frankrijk/GB/Duitsland/Ierland). Tweede film over de in de boeken van Helen Fielding tot leven gebrachte single in gevecht met calorieën, nicotine en alcoholische eenheden, werd een zeldzaam belegen en oubollige aangelegenheid. Uitgesponnen romantiek op hits van Kylie Minogue en Annie Lennox. Weer met Renée Zellweger, Colin Firth en Hugh Grant. RTL4, 20.00-22.05u.

Galaxy Quest (Dean Parisot, 1999, VS). Liefdevolle komedie waarin de sterren van een oude sciencefictiontelevisieserie, geïnspireerd op Star Trek, te hulp worden geroepen door fanatieke, buitenaardse fans die de serie voor waar hebben gehouden. Sigourney Weaver, Tim Allen, Alan Rickman. RTL7, 20.30-22.25u.

Tommy Boy (Peter Segal, 1995, VS). Chris Farley en David Spade spelen de hoofdrollen in komedie over even opgewekte als zwaarlijvige brokkenpiloot die de auto-onderdelenfabriek van zijn overleden vader (Brian Dennehy) van de ondergang moet zien te redden. Veronica, 20.35-22.30u.

Emma (Douglas McGrath, 1996, VS). Gwyneth Paltrow sprankelt in titelrol in overigens bijna gewichtloze verfilming van roman van Jane Austen (1775-1817), de postume koningin van de elegante cinema. Even zelfingenomen als kwetsbare Emma heeft zich voorgenomen de simpele Harriet Smith naar behoren aan de man te brengen. BBC2, 20.35-22.30u.

Sleepers (Barry Levinson, 1996, VS). De in hechte vriendschappen gespecialiseerde regisseur Levinson maakte van roman van Lorenzo Carcaterra slap gestructureerde instant-hit die het moet hebben van de rolbezetting: Robert De Niro, Brad Pitt, Dustin Hoffman, Jason Petric, Kevin Bacon. Een journalist en een openbare aanklager bieden tijdens rechtszaak de helpende hand aan twee gemeenschappelijke jeugdvrienden die wraak hebben genomen op een gevangenisbewaker die hen alle vier in hun jeugd misbruikt zou hebben. RTL5, 22.00-0.39u.

Live from Baghdad (Mick Jackson, 2002, VS). De memoires van CNN-producent Robert Wiener lagen ten grondslag aan tv-film over de verslaggeving van CNN van de Eerste Golfoorlog in 1991. Michael Keaton speelt Wiener, die aanpapt met Saddams onderminister van Informatie. Ook Helena Bonham Carter is een heroïsche journalist. Net5, 23.25-1.25u.

Money Train (Joseph Ruben, 1995, VS). Doorsnee-actiefilm over spoorwegrechercheurs (Wesley Snipes en Woody Harrelson) die de geldtrein van hun arrogante chef besluiten te beroven, staat vooral bekend als de film die in de week na de première in de werkelijkheid zou zijn nagespeeld: onverlaten staken toen een kaartjesverkoper van de New Yorkse metro in brand. SBS6, 23.40-1.40u.

Central do Brasil (Walter Salles, 1998, Brazilië/Frankrijk). Met Gouden Beer bekroonde ‘road movie’ over een vrouw die tegen geringe betaling brieven pleegt te schrijven voor analfabeten. Ondanks haar cynisme ontfermt ze zich over een schoenpoetsend halfweesje. Ned.2, 24.00-1.45u.

Gardens of Stone (Francis Ford Coppola, 1987, VS). Minder overtuigende Vietnamfilm van de regisseur van Apocalypse Now concentreert zich op impasse van Vietnamveteraan James Caan, werkzaam op een erebegraafplaats in het Amerika van 1968. Hij gelooft niet meer in de oorlog, nog wel in het leger. RTL7, 0.05-2.15u.