Televisie Film van de Dag

The Enemy Below Year: 1957 Director: Dick Powell PHOTOS12

The Enemy Below. Sommige componisten van filmscores zijn niet zo bekend geworden als bijvoorbeeld Bernard Herrmann, Max Steiner of Alfred Newman. Een van de vrijwel vergeten componisten, Leigh Harline, verdient een grotere naamsbekendheid. Hij componeerde al vroeg in zijn loopbaan liedjes en muziek voor de Disney-studio. Iedereen die Snow White and the Seven Dwarfs heeft gezien, kan zich wel wat flarden muziek herinneren. Die werden door Harline geschreven, evenals ‘When You Wish Upon a Star’ uit Disney’s Pinocchio , dat vele malen werd gecoverd, onder andere door Bing Crosby. Harline was een melodicus pur sang, zijn score voor Samuel Fullers House of Bamboo is heerlijk om thuis te draaien. Harline schreef ook spannende muziek voor de duikbootthriller The Enemy Below, waarin kapitein Robert Mitchum achter de U-boot van Curd Jürgens aanzit. (Dick Powell, 1957, VS), BBC 2, 17.05-18.40u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg