Stadionhekken?

Voorzitter Michel Platini van de Europese voetbalbond UEFA is voor het verwijderen van alle hekken in voetbalstadions. Goed idee?

Andrin Cooper, woordvoerder Engelse voetbalbond FA: „Prima, in Engeland zijn de ervaringen positief. Na de Hillsborough-ramp in 1989 (96 doden in stadion Sheffield Wednesday, red.) moesten we opnieuw nadenken over de veiligheid in stadions. Hekken kunnen gevaar opleveren, wanneer mensen in de verdrukking raken in een menigte. Alle hekken zijn weggehaald. Lage veiligheidsbarrières vormen een natuurlijke afscheiding tussen verschillende sectoren in het stadion. De stewards zorgen voor het gescheiden houden van supportersgroepen. Mensen komen nauwelijks het veld op, omdat dat in Engeland een strafrechtelijk vergrijp is en je een stadionverbod van minstens drie jaar riskeert. Dat is een succesvolle maatregel tegen hooliganisme. Dit alles heeft geleid tot een vriendelijker sfeer in het stadion. De laatste vijftien jaar zie je meer families.”

Frank Huizinga, woordvoerder KNVB: „Vanuit het oogpunt van publieksvriendelijkheid zijn wij voorstander van het weghalen van hekken tussen het publiek en het veld. Ook uit veiligheidsoverwegingen wegens het risico dat mensen in de verdrukking kunnen raken. Er moeten wel strenge sancties staan op het betreden van het veld. In Nederlandse stadions zie je steeds meer dat de hekken langs het veld verdwijnen en dat gaat goed. Alle hekken in een stadion weghalen is een brug te ver. In de reglementen van de KNVB staat dat clubs dienen te zorgen voor een afscheiding tussen thuissupporters en fans van de bezoekende club. Lokale autoriteiten geven ook geen toestemming voor het weghalen van die afscheiding.”

Jurien Korzelius, interim-voorzitter Samenwerkende Organisaties Voetbal Supporters (SOVS): „Alle hekken weghalen zou geweldig zijn. In Engeland is bewezen dat het kan. Dan kunnen fans genieten van een vrij uitzicht. Vaak zitten ze verstopt achter hekken. Of het weghalen van hekken tussen supportersgroepen haalbaar is, is afhankelijk van de veiligheidsmaatregelen rond een wedstrijd. Je moet het per situatie bekijken. Over Ajax-Feyenoord hoeven we het niet te hebben. Maar waarom is het nodig dat mensen bij RKC-Heerenveen gescheiden van elkaar kijken? Het argument van Platini („Als je mensen kooit, gaan ze zich gedragen als beesten”, red.) herkennen wij wel. Als je mensen bij voorbaat behandelt als hooligans – met maatregelen als fouilleren of gedwongen busvervoer – roept dat verkeerde reacties op.”

Frank Rutten, directeur belangenorganisatie eredivisieclubs (ECV): „Alle hekken weghalen is een nobel streven, maar ik denk dat Platini vooral doelt op het verwijderen van de hekken tussen het publiek en het veld. Het lijkt me niet dat de UEFA het een prettig idee had gevonden als supporters van AZ en Newcastle donderdag tussen elkaar hadden gezeten. Hekken zijn inderdaad niet bevorderlijk voor de gezelligheid in een stadion en kunnen voor een vijandig sfeertje zorgen. Maar scheidingen tussen supportersvakken blijft nodig. Ook de UEFA stelt voorwaarden aan bezoekersvakken. Wij zijn voor het weghalen van hekken langs het veld, mits de veiligheid gewaarborgd wordt. Bijvoorbeeld door extra inzet van stewards. Bij PSV zijn de hekken ook weggehaald. Bij betreden van het veld moeten strenge sancties volgen. Daarbij biedt een voetbalwet meer mogelijkheden om op te treden tegen overtredingen.”

Tonny Dijkhuizen, woordvoerder ADO Den Haag, dat volgend seizoen in nieuw stadion speelt: „Het weghalen van alle hekken lijkt ons niet haalbaar. In ons nieuwe stadion vormen kunststofwanden de scheiding. Dat oogt vriendelijker dan een hek. Rond het verhoogde speelveld komt geen hek en ook geen gracht. Een vijftien meter brede tunnel onder de tribunes vormt de barrière tussen publiek en veld. Bij het nieuwe stadion stond publieksvriendelijkheid bovenaan.”

    • Pieter de Vries