Slimme Philly verslaat Beef!

Concert: Soundclash: Pete Philly & Perquisite versus Beef! Gehoord: 14/3, Paradiso Amsterdam.

Na een zinderende wedstrijd in de door een energiedrankje gesponsorde Soundclash-competitie, won woensdag rapgroep Pete Philly & Perquisite met 4-2 van de eveneens voor Nederland uitkomende reggaeband Beef!. De in het Amsterdamse Paradiso gespeelde wedstrijd werd afwisselend gekenmerkt door steken onder water en kameraadschappelijke schouderklopjes. Het was vooral de aanvallende speelstijl van spits Pete Philly die de rapgroep uiteindelijk de volle winst opleverde.

In de eerste ronde speelden beide bands, opgesteld op tegenover elkaar liggende podia, een cover van het nummer Crazy van Gnarls Barkley. De met drie blazers, twee gitaristen, een bassist, een toetsenist, een drummer en voorman Pieter Both aantredende mannen van Beef! maakten er een reggaecocktail van met schetterend koper en een volvet dancehallritme. Pete Philly stelde het eerste punt voor zijn team veilig met een agressievere interpretatie. In zijn aangepaste raptekst deelde hij rake klappen uit aan de reggaejongens, die ‘crazy’ waren omdat ze dachten van hem te kunnen winnen.

In de tweede ronde, waarbij de bands halverwege een nummer van de opponent moesten invallen, kwam Beef! sterk terug. Met hun hard blazende reggae trekken ze schijnbaar zonder moeite elk ritme en elke melodie hun eigen rood-groen-gouden jasje aan. Het springende publiek maakte scheidsrechter DJ Git Hyper en wedstrijdcommentator Dolf Jansen luidkeels duidelijk dat de twee punten uit deze ronde voor Beef! waren. In de derde ronde regeerde de vrolijke chaos. De gitarist van Beef! duelleerde met de saxofonist van de rapgroep en op een bepaald moment wisselden de teams zelfs van spits.

De stevige elektronische hiphop, aangevuld met klassieke instrumenten als een cello en een contrabas, won in de laatste minuten van de reggae; een muziekstijl die zich tot wat minder leent voor een harde confrontatie. Dat Philly na afloop van de wedstrijd zijn aanvallende speelstijl liet varen en de gewonnen prijs (een zilverkleurige schaal) aan Beef! wilde overhandigen, bewees dat meedoen het belangrijkste werd geacht.

    • Saul van Stapele