Scheidingsverwerking op tv met gescheiden BN’rs

Olga van Ditzhuijzen kijkt naar Ex Wives Club van RTL5, waarin gescheiden vrouwen laten zien dat het leven ook zonder hem een feest is

PEPTALK VOOR EXEN: Vlnr Rosalie van Breemen, Esther Blinker en Sylvana Simons Foto Nick van Ormondt RTL 5, 'Ex Wives Club'. Foto: vlnr: Rosalie van Breemen, Esther Blinker en Sylvana Simons. Uitzending: vanaf maandag 19 maart, tussen 21.30 en 22.30 uur. Deze foto is vrij van rechten voor publicatie bij redactionele artikelen. Naamsvermelding verplicht: Nick van Ormondt. Ormondt, Nick van

‘You don’t own me!’ zingen Bette Midler, Diane Keaton en Goldie Hawn bij de slotakkoorden van de film ‘First Wives Club’: de drie hoofdpersonen hebben zojuist hun ex-echtgenoten financieel een kopje kleiner hebben gemaakt onder het mom ‘Don’t get mad: get everything’. Wraak hebben ze genomen, op hun rijke exen die kozen voor een jongere vrouw aan hun zij.

Zo hoog is de inzet van het RTL5-programma Ex Wives Club nu ook weer niet. Het nieuwe televisieprogramma van Big Brother-hoofdredacteur Hummie van der Tonnekreek is meer bedoeld als peptalk voor pas gescheiden vrouwen, die wraak nemen door te laten zien ‘dat het leven ook zónder hem een feest is!’ aldus de warme voice-over bij het programma. Ervaringsdeskundigen Rosalie van Breemen (gescheiden van de franse acteur Alain Delon), Esther Blinker (gescheiden van voetballer Regi Blinker) en Sylvana Simons (vorig jaar gescheiden van haar man) vormen het crisisteam dat een vers gescheiden vrouw op sleeptouw neemt, op weg naar een nieuwe start. „Dat gaat verbazingwekkend informeel”, zegt presentatrice Sylvana Simons, die met het idee voor de serie kwam. „Met z’n drieën hielden we elkaar constant op de hoogte van nieuwe invallen, ‘weet je wát goed zou zijn voor haar?’, bedenk je dan tijdens het boodschappen doen, en dan hup, meteen een sms’je sturen naar de andere twee.”

dame in de put

Het is niet de redactie, niet een team van psychologen of deskundologen, maar drie beroemde ex-vrouwen zelf die samen een ‘stappenplan’ uitdenken om een dame in de put er bovenop te helpen. En dat kan van alles zijn: een make-over, een nieuwe baan of een andere attitude. Zo wordt ‘de eenzame Suzanne’ in de eerste aflevering door Simons meegenomen naar de boksschool van broer Kenneth Leeuwin, om daar eens lekker tegen een boksbal af te reageren op haar ‘sprookjeshuwelijk dat stukliep op ontrouw en leugens’.

Het idee om bekende personen als ‘gescheiden’ deskundigen aan te trekken lijkt te passen in de trend waarin Bekend Nederland meer en meer met de billen bloot moet: eerst laten zien dat je niet kunt schaatsen, nu dat je bent gescheiden. Simons denkt dat haar rol als bekende Nederlander in dit verband juist belangrijk is: „Ik schaam me helemaal niet dat ik gescheiden ben, daar ben ik juist sterker door geworden. Vrouwen zien mij misschien als voorbeeld, in dit programma beseffen ze dat ik óók pech kan hebben, maar er weer bovenop ben gekomen.” Ook is de 36-jarige RTL-presentatrice blij dat ze ‘iets échts’ kan doen, en meer zichzelf kan zijn in deze rol van ervaringsdeskundige: „Ik hoop dat gescheiden vrouwen van ons drieën leren ‘het kan, het is hen ook gelukt’.”

tweede leven beginnen

Omdat een scheiding zeer emotioneel kan verlopen is het vaak moeilijk om steeds bij vrienden aan te kloppen. „Vrienden en vriendinnen willen de eerste anderhalf jaar nog wel naar je verhaal luisteren. Maar echt hulp vragen aan is altijd moeilijk”, zegt Simons. „Wij kunnen juist wat harder zijn tegen vrouwen, ze motiveren om een tweede leven te gaan beginnen.”

Simons realiseert zich wel dat haar eigen fijne vriendenkring, fijne carrière en fijne financiële situatie zeker hebben bijgedragen aan een minder problematische scheiding dan de deelneemsters aan de Ex Wives Club. „Maar ik heb al eerder een relatie zien stranden toen ik 21 was, ik had nota bene een kind. Toen heb ik geleerd dat ik altijd mijn onafhankelijkheid wilde bewaren: in financieel opzicht, maar ook in mijn werk en huis. Bij mijn recente scheiding besefte ik juist wat voor, relatief, geluk ik had dat ik mijn zaken goed had geregeld.” Want een goede organisatie is het halve werk, zegt Simons: „Goed scheiden begint bij goed trouwen, je moet je leven goed organiseren.” Ook is er de schok van hernieuwde aandacht voor je eigen leven: „Sommige vrouwen hebben twintig jaar in een huwelijk gezeten, die zijn zichzelf al die jaren helemaal vergeten.”

Ze hoopt dat de pas gescheiden, veelal verdrietige vrouwen in het programma een oppepper krijgen. „Het programma is gebaseerd op vrouwelijke solidariteit. Want het gaat alleen om de vrouwen, het is niet bedoeld om wraak te nemen of mannen zwart te maken.” En tja, het gezicht van de boosaardige Victor die zijn vrouw en pasgeboren kind achterliet is inderdaad met wazige blokjes onherkenbaar gemaakt. Want centraal staat Suzanne, die in een nieuwe rode jurk zwiert voor een spiegel – en straalt.

Ex Wives Club, maandag 19 maart om 21.30 uur, RTL 5
    • Olga van Ditzhuijzen